Skip links

El futur immediat del periodisme

L’Institut Reuters per a l’Estudi del Periodisme acaba de publicar un extens estudi sobre els reptes que afrontarà el periodisme en l’any que acabem d’entrar. Reuters, per elaborar l’informe, ha preguntat a 200 professionals dels mitjans de comunicació de 29 països, que van respondre a una enquesta sobre els reptes i oportunitats clau per a aquest any, incloent 40 directors editorials, 30 CEO i 30 caps de l’àrea digital pertanyents en gran part a les principals companyies de mitjans tradicionals, així com a noves organitzacions digitals.

Xarxes socials sota pressió. Segons l’estudi, aquest serà l’any en què la regulació de les xarxes socials començarà a concretar-se, després de la creixent preocupació per la desinformació i la privacitat. Una cosa que s’havia considerat impensable s’ha convertit en “inevitable”, en paraules del cap d’Apple, Tim Cook, encara que els detalls de la regulació seran confusos, difícils de resoldre i trigaran temps a ser resolts.

Desinformació minant les democràcies. Mentrestant, “la propagació de contingut fals i enganyós continuarà minant les democràcies a tot el món amb eleccions polaritzadores a l’Índia, Indonèsia i Europa”.

Focus en el pagament per continguts, però els límits es veuran aquest 2019. El periodisme “continuarà patint pels canvis estructurals que ja han dut a caigudes significatives en els ingressos per publicitat. Els editors estan buscant subscripcions per compensar la diferència, però és probable que els límits de fins on poden aportar les subscripcions es facin evidents aquest 2019”.

Ve una onada de acomiadaments. En conjunt, segons l’informe, “aquestes tendències poden portar a la més gran onada d’acomiadaments periodístics en anys, el que debilita encara més la capacitat dels editors per responsabilitzar els polítics populistes ja poderosos líders empresarials”.

Algunes altres de les claus que llança l’informe són:

• La subscripció i la membresía són la prioritat clau per als mitjans de comunicació. La meitat dels enquestats (52%) espera que aquest sigui el focus principal d’ingressos en 2019, en comparació amb només el 27% que pensa que el focus principal seguirà sent la publicitat en display, un 8% que considera que serà la publicitat nativa i un 7% que creu que el que més creixerà seran les donacions. “Aquest és un gran canvi d’enfocament per a la indústria dels mitjans de comunicació”.

• Hi ha una discrepància entre els fluxos d’ingressos actuals i desitjats dels editors, il·lustrada per un segon troballa clau: encara que més de la meitat dels enquestats (52%) se centren principalment en les estratègies d’ingressos dels consumidors, la majoria de les publicacions encara depenen de la publicitat digital per obtenir ingressos. El 81% dels enquestats va esmentar que els anuncis gràfics eren una font d’ingressos molt important, seguits per les subscripcions amb un 78%. La discrepància reflecteix un optimisme cada vegada més gran entre els editors pel que fa a la disposició dels consumidors a pagar i el pessimisme creixent al voltant de les perspectives de creixement futur en publicitat digital.

• Alhora, sembla haver-hi una acceptació creixent que alguns tipus d’informació de qualitat necessitaran ser subsidiats. Gairebé un terç (29%) espera que aquest any siguin significatives les ajudes de fundacions i organitzacions sense ànim de lucre, i una cinquena part (18%) espera que les plataformes tecnològiques contribueixin més, mentre que un de cada deu (11%) creu que els governs brindaran més suport al periodisme de qualitat. No obstant això, el 29% dels enquestats no espera que cap dels anteriors actors pugui anar al seu rescat.

La indústria dels mitjans està perdent la paciència amb Facebook i els editors estan tornant a enfocar la seva atenció en un altre lloc. Menys de la meitat dels enquestats (43%) diu que la plataforma és probable que sigui important o extremadament important aquest any, un nombre similar al d’Apple News i YouTube, però molt menys que per a Google (87%).

Gairebé dos terços (61%) estan preocupats o extremadament preocupats per l’esgotament del personal. La retenció (73%) i l’atracció de personal (74%) és un mal de cap en particular, donades els sous, l’implacable ritme de treball i pressions que pateixen una redacció moderna. Més de la meitat (56%) estan preocupats sobre els nivells de diversitat de redacció.

Més de tres quarts (78%) pensen que és important invertir més en Intel·ligència Artificial (IA) per ajudar a assegurar el futur del periodisme, però no com una alternativa a retallar llocs d’editors. La majoria veu una major personalització com un camí cap al futur (73%).

Amb molts editors llançant nous podcasts de notícies diàries, potser no és sorprenent que la majoria (75%) pensi que l’àudio es convertirà en una part més important del seu contingut i estratègies comercials en 2019. Una proporció semblant (78%) pensa que els altaveus intel·ligents com Alexa. d’Amazon. i Google Assistant tindran un impacte significatiu en com les audiències accedeixen al contingut en els propers anys.

Algunes prediccions més específiques:
• Les plataformes intensificaran la seva batalla contra la desinformació i la desinformació, però el problema aquest any se centrarà també en xarxes tancades i grups comunitaris, on és més difícil rastrejar i controlar.

• Hi haurà una major confiança en les notícies i un millor etiquetatge de la informació veraç dissenyat per ajudar a que els consumidors decideixin en què i en qui confiar.

• Amb els consumidors cada vegada més conscients del temps que estan perdent en línia, veurem més persones que abandonen les xarxes socials i sorgiran més eines per a la desintoxicació digital i hi haurà un enfocament en contingut “significatiu”.

• Lesnotícies de consum lent (llargs reportatges, entrevistes en detall, etc.) començaran a recuperar presència amb el llançament de noves empreses periodístiques com Tortoise (Regne Unit) i l’holandès De Correspondent, que s’expandeix als Estats Units. Aquests mitjans són un antídot a la saturació actual de cobertura ràpida, superficial i reactiva.

• L’augment dels paywalls està allunyant a més persones de les notícies de qualitat i fent internet més difícil de navegar. La irritació del consumidor augmentarà aquest any, el que portarà a una combinació de més evitació de notícies i l’adopció del programari de “bloqueig de pagament”.

Us oferim l’accés gratuït a l’informe complet (en anglès) CLICANT AQUÍ

Per: Institut Reuters
Font imatge: Institute Reuters