Skip links

Tres prediccions per al periodisme de 2019

Cada any, NiemanLab elabora les seves prediccions per a la indústria dels mitjans de comunicació. T’expliquem les que marcaran l’any acabat d’estrenar. 2019 és l’any del desenvolupament de la Intel·ligència Artificial, el creixement de nous suports com l’àudio, l’aliança tecnològica contra les grans plataformes, de les dades al servei de la informació veraç o de la recerca de noves necessitats informatives de les persones.

Aquestes prediccions estan realitzades per responsables de grans mitjans de comunicació i plataformes de tot el món com The Washington Post, The Wall Street Journal, Conde Nast o The New York Times. Aquí recollim tres d’elles que marcaran (previsiblement) aquest 2019:

  1. L’àudio (i en espanyol), cada vegada més important.- El contingut d’àudio en espanyol “explotarà” en 2019, arribant no només a les audiències llatinoamericanes, sinó als oients llatins als EUA. Hi ha una gran oportunitat per als creadors d’àudio en espanyol, tenint en compte els 400 milions de castellanoparlants en més de 20 països. Segons Carolina Guerrero, CEO de Ràdio Ambulante, “el mercat llatinoamericà de podcast està mostrant signes reals de vida amb un creixement de nous productes, formats i audiències”.Aquesta experta recorda que hi ha un “gran potencial” per afegir grans audiències amb ofertes específiques. “A mesura que els anuncis dinàmics i geolocalitzats es converteixin en l’estàndard de la indústria, la possibilitat de monetitzar programes amb grans audiències repartides en una dotzena de països serà encara més atractiva”, sosté.
  2. Les persones (i les seves necessitats de lectura), per davant.- 2019 serà l’any del periodisme iteratiu. En lloc de produir històries basades únicament en el que pensa un reporter que pugui interessar a la gent, el periodisme iteratiu comença per definir les necessitats d’informació de l’audiència, tenint en compte per què una determinada comunitat s’involucra amb les notícies.El periodisme iteratiu comença amb la gent, però va més enllà de les dades demogràfiques per entendre com se senten les persones i què necessiten quan busquen notícies. Per a això, se serveix d’entrevistes a l’audiència, enquestes, anàlisi de comentaris i observació per aprendre el que els importa als lectors, més enllà de quants són.Francesco Marconi és el responsable de R + D a The Wall Street Journal i sosté que cal anar més enllà de les dades de sempre. “És important ser proactiu en la comprensió de les necessitats de la nostra audiència. L’objectiu és anticipar els temes que realment importen a un lector i el context en què les notícies poden ser més útils per a ell “, assegura.
  3. La Intel·ligència Artificial (per fi) serà útil.- Fins ara, la seva repercussió en molts camps, com el dels mitjans d’informació ha estat més aviat mínima. En el cas del Washington Post utilitzen el sistema Heliograf, una eina que permet crear històries generades per màquines. Heliograf ajuda a cobrir notícies que d’altra manera tindrien una audiència massa petita com per garantir la seva cobertura. “Les històries generades per màquines alliberen als periodistes perquè facin les històries que només els humans poden fer”, afirma Jeremy Gilbert, director d’iniciatives estratègiques en el Post.La veritat és que, segons Gilbert, aquestes eines no han arribat a una escala prou àmplia com per canviar la forma en què les redaccions aborden una possible cobertura. Això, canviarà en 2019. Per a l’expert, la Intel·ligència Artificial permetrà a que aquest any que comença i en el diari, la tecnologia aconsegueixi analitzar de forma massiva dades per descobrir fraus (notícies falses), ajudar a l’audiència amb informació de context per evitar caure en “trampes “o establir uns patrons-guions per mantenir actualitzades les històries ja publicades, amb l’objectiu de facilitar la feina dels periodistes.

 

Per: WAN-IFRA