Skip links

El 2027 hi haurà més treballadors freelance que contractats a Estats Units. A Espanya el 18%

Es tracta d’una realitat en auge: canviar un lloc fix per un treball per projectes. S’estima que en 2027 hi haurà més treballadors freelance que contractats als Estats Units, segons l’estudi anual realitzat per l’associació Freelancing in America. Open Innovation, conciliació laboral, flexibilitat absoluta i deduccions, entre els avantatges clau de treballar per projectes analitzades per IMF Business School. A més, afirma que la meitat dels millennials ja treballa pel seu compte.

Les causes d’aquesta transformació són diverses, però entre elles destaquen: la desaparició d’algunes professions basades en tasques mecàniques, les conseqüències de la robotització i el desenvolupament de noves formes de treballar gràcies a Internet. No parlem del futur.

Treballadors que entren a formar part d’una plantilla sabent exactament quan finalitza el contracte s’estan convertint a l’Estat espanyol, a poc a poc, en una tendència en auge. De fet, el 18% dels treballadors són freelancers, segons les últimes xifres del Ministeri d’Ocupació. Tot i la multitud de desavantatges que pateix aquest col·lectiu: vacances no remunerades, tenir més d’un cap, l’assumpció dels pagaments a la Seguretat Social o la incertesa de quan sorgirà un nou projecte, els avantatges també són molts. Per aquest motiu, IMF Business School ha analitzat quins són els principals beneficis d’aquesta nova forma de treballar:

Open Innovation. En l’actualitat, les empreses necessiten una font de talent més fluida i incorporar habilitats específiques que la seva plantilla no pot cobrir. El treball per projectes els permet nodrir al seu talent intern amb competències externes de forma més ràpida i, al mateix temps, promou la col·laboració oberta i la innovació.

Internet, la seva única eina. El desenvolupament de les noves tecnologies ha fet possible que es pugui treballar des de qualsevol part del món amb un ordinador i connexió a Internet. Això ajuda als freelancers a compaginar la seva feina amb la seva localització, a més d’oferir-la possibilitat de treballar per temporades en diferents països.

Flexibilitat absoluta. És el propi treballador qui gestiona el seu temps, fins i tot les seves vacances. Alguns freelancers s’organitzen per complir amb els objectius marcats pel projecte i la data de finalització i es deixen lliures alguns mesos a l’any. Gràcies a això, els horaris encotillats desapareixen. En aquest sentit, també és important que sàpiguen posar límits perquè el treball no acabi ocupant tot el seu temps.

Conciliació vida laboral i personal. Escollir el lloc de treball i els horaris facilita que puguin compaginar la seva vida professional amb la personal d’una forma òptima.

Motivació. Comença un projecte nou ve carregat de nous reptes i il·lusions. Per això, aquest tipus de contractacions fan que el freelancer sempre estigui motivat perquè contínuament està fent alguna cosa nova, que li interessa i per al que s’ha preparat.

Pluriocupació. Un contracte per projectes ofereix la possibilitat de treballar amb diferents empreses alhora. Fins i tot, combinar el treball per compte d’altri amb un projecte emprenedor. Això permet al freelancer no només desenvolupar-se professionalment sinó repartir les seves fonts d’ingressos. A més, és una oportunitat de treball per a tots aquells aturats en recerca activa d’ocupació.

Deduccions. Des de l’1 de gener, amb la nova Llei de reformes urgents del Treball Autònom, els treballadors per compte propi poden deduir les seves despeses d’aigua, gas, electricitat, internet i telèfon al 30% de la proporció existent entre els metres quadrats de l’habitatge destinats a l’activitat respecte a la seva superfície total, ja sigui en propietat o llogada.

Per a Carlos Martínez, president de IMF Business School, “la crisi econòmica, juntament amb la transformació digital, ha dibuixat un nou panorama laboral en què ser freelancer s’està convertint en una opció cada dia més atractiva. Molts estudiants dels que accedeixen als nostres màsters afirmen que estan treballant per projecte per a diverses empreses alhora i segueixen formant-se en diferents àrees ja sigui perquè els atrau o per especialitzar-se”.

 

Infografia: Aparagon
Per Jesús Díaz / Programa Publicidad