Skip links

Un nou informe mostra l’augment de l’assetjament i les amenaces contra periodistes en els estats del Consell d’Europa

La llibertat de premsa a Europa és més fràgil ara que en qualsevol moment des del final de la Guerra Freda. Aquesta és la conclusió alarmant d’un informe presentat per les dotze organitzacions associades de la Plataforma del Consell d’Europa per promoure la protecció del periodisme i la seguretat dels periodistes. L’informe, Democràcia en Risc, analitza les violacions de la llibertat dels mitjans plantejades a la Plataforma el 2018. Proporciona una imatge clara de l’entorn empitjorat dels mitjans de comunicació a tot Europa, en què els periodistes enfronten cada cop més l’obstrucció, l’hostilitat i la violència a mesura que investiguen i informen en nom del públic.

Els dotze socis de la Plataforma: organitzacions internacionals de periodistes i mitjans de comunicació, així com grups de defensa de la llibertat d’expressió, van informar 140 violacions greus de la llibertat de mitjans (“alertes”) en 32 estats membres del Consell d’Europa el 2018. Aquesta revisió de les alertes revela una imatge bruscament en contra de les garanties consagrades en el Conveni Europeu de Drets Humans. La impunitat dels delictes contra periodistes s’està convertint en un “nou normal”. Les proteccions legals per a informes crítics i d’investigació s’han vist afeblits fora de línia i en línia. L’espai per a la premsa per mantenir les autoritats governamentals i el poderós compte ha disminuït.

L’any passat, els assassinats de Ján Kuciak i la seva parella Martina Kušnírová, a Eslovàquia, i Jamal Khashoggi, al consolat saudita a Istanbul, Turquia, van estar entre les 35 alertes per atacar la integritat i seguretat física dels periodistes. Les alertes sobre greus amenaces a la vida dels periodistes es van duplicar i van ser acompanyades d’un fort augment de l’abús verbal i l’estigmatització pública dels mitjans de comunicació i periodistes individuals dels estats membres del Consell d’Europa.

El propòsit de la Plataforma, basat en un acord de l’any 2015 entre el Consell d’Europa i les organitzacions associades, és impulsar un diàleg primerenc amb els estats membres i accelerar els recursos per violacions i deficiències en les proteccions del periodisme lliure i independent.

Els socis de la Plataforma demanen als estats que imposin les restriccions més dures a les activitats i la llibertat d’expressió dels periodistes per:

• Restablir les normes de protecció de la llei i deixar caure càrrecs contra els periodistes i alliberar-los com un pas cap a la recuperació d’un entorn segur i propici per als mitjans independents;
• Elimineu l’extremisme i altres lleis que criminalitzin els mitjans i acabin l’exercici arbitrari de poders per part de l’executiu i els reguladors; i
• Prendre els passos necessaris per establir una estructura de regulació i propietat mediàtica que garanteixi la pluralitat de mitjans i la llibertat.

A més, els socis de la Plataforma demanen a tots els Estats que responguin plenament i de bona fe a totes les alertes i prenguin mesures eficaces en matèria de lleis i pràctiques per solucionar les amenaces a la seguretat dels periodistes i mitjans de comunicació individuals.

La Plataforma del Consell d’Europa es va posar en marxa a l’abril de 2015 per proporcionar informació que serveixi de base per al diàleg amb els estats membres sobre possibles accions de protecció o remei. Tot i que molts estats membres van respondre a les alertes el 2018, cinc estats es van negar a respondre a les alertes, incloent-hi aquells que reporten infraccions molt greus per la llibertat dels mitjans.

Els dotze socis de la Plataforma són: la Federació Europea de Periodistes (EFJ), la Federació Internacional de Periodistes (FIP), l’Associació de Periodistes Europeus (AEJ), l’Article 19 (Defending freedom of expression and information), Reporters Without Borders (RSF), el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), Index on Censorship, the International Press Institute (IPI), the International News Safety Institute (INSI), Rory Peck Trust, the European Broadcasting Union (EBU) i el PEN International.

Les conclusions d’aquest primer informe anual dels dotze socis són evidents. Sarah Clarke, directora del cap d’Europa de l’Article 19 i Àsia Central, diu: “A través dels 47 estats membres del Consell d’Europa i la Unió Europea, la violència, l’assetjament i les amenaces contra periodistes són cada vegada més rutinàries, mentre que la impunitat per a aquestes violacions és la nova norma. Aquests atacs a la premsa lliure, que juga un paper central en la presa de possessió del poder, és un factor que contribueix de manera central al deteriorament de la democràcia a la regió. Exhortem als Estats membres a prendre mesures concretes per complir les seves obligacions legals per protegir els periodistes i la premsa gratuïta. Això inclou la derogació de la legislació repressiva, el foment de la pluralitat dels mitjans de comunicació, la protecció dels periodistes en situació de risc i la investigació exhaustiva de delictes contra periodistes. Fer-ho és essencial per protegir els valors europeus de la democràcia i la llibertat d’expressió”. (Infografia: Council of Europe)

NOTA: Us oferim la lectura completa d’aquest informe CLICANT AQUÍ

Per: South East European Network
Font imatge: coe.int