Skip links

La presència de les dones en el periodisme d’opinió es manté en el 21%, segons un estudi

El II Informe columnistes, elaborat per la consultora Planner Media i presentat per l’Associació de la Premsa de Madrid, assenyala que només el 21% de les firmes en columnes i tribunes són de dones: el mateix percentatge que el 2018. Les seccions en les que el màxim nombre de periodistes signen són Política, Societat, Internacional, Economia i Cultura.

La investigació analitza un total de 3.693 peces d’opinió, corresponents a 1.451 signatures de 25 capçaleres espanyoles, entre les que es troba un 57% de nadius digitals i un 43% de diaris nacionals amb versió digital i impresa. Segons les dades de la segona edició d’aquest estudi, el 79% de les firmes són masculines (80% el 2018), és a dir que la presència de la dona continua en els mateixos nivells que l’any passat, amb 795 signatures femenines d’un total de 3.693.

Pel que fa als columnistes més prolífics, l’informe indica que aquest any no es troba cap dona en el top cinc de columnistes amb major nombre de peces escrites durant el mes de gener (període d’anàlisi) sent Emma Riverola la dona que més n’ha signat, ocupant el sisè lloc, seguida per Pilar Rahola; la següent dona apareix en la posició 41 (Cristina López Schilichting) i 46 (Helena Resano). El diari barceloní El Periódico va ser el mitjà que va publicar més peces d’opinió amb firmes femenines el passat mes de gener.

Així mateix, de tots els periodistes que opinen sobre Política, el 20% són dones, percentatge que augmenta fins al 40% quan es tracta de temes de Societat. No obstant això, disminueix al 15% en Economia i Cultura, i al 21% en Internacional. D’altra banda, el 34,7% de les 795 peces signades per dones parlen de política. La segueixen Societat (28,7%) i, amb percentatges similars, Internacional , Economia i Cultura .

En opinió del conseller delegat de Planner Media, Julián Zabala, “el periodisme d’opinió és un gènere que, en l’actual era de la sobreinformació, ha cobrat un major protagonisme, de manera que es fa més necessari que mai”. “Fa un any ja vam constatar que el so de la veu de la dona era baix, i ens semblava que potser amb la mobilització i la conscienciació feminista del 2018 detectaríem canvis, tot i que estem en la mateixa situació, si bé hi ha major visibilitat de firmes femenines a les portades online dels diaris”. (Font: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia – infografia: El Periódico))

NOTA: Oferim als lectors d’El Butlletí l’estudi complet “Un análisis de la presencia de la mujer en el periodismo de opinión”. CLICAR AQUÍ

Per: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia
Font imatge: elperiodico.com/