Skip links

El que deixa el Mobile World Congress 2019 per al periodisme

El Mobile World Congress 2019 ha tancat amb més de 100.000 assistents i trencant la barrera dels mòbils de 2.000 euros. T’expliquem les conclusions del MWC 19… per a periodistes. El Mobile World Congress de Barcelona reuneix durant tres frenètics dies a desenes d’empreses i milers de visitants arribats de tot el planeta per conèixer les últimes novetats de l’ecosistema mòbil. La fira ja és la més important del món per al sector, que compta amb el potencial d’afegir a desenes de milions d’usuaris durant els propers anys en mercats emergents, tot i que els grans mercats ja estan pràcticament saturats.

Enguany, el 5G ha tornat a protagonitzar les converses. Les seves promeses de menor latència, major fiabilitat i estabilitat, i l’augment de la capacitat per connectar dispositius converteixen les xarxes 5G en una mena de panacea del telèfon intel·ligent (i el que no és el telèfon intel·ligent). Perquè la realitat és que el 5G és molt més que poder descarregar un arxiu a la velocitat de la llum (val, és un dir), sinó la possibilitat de dotar d’Internet als milers de milions de dispositius que arribaran a les nostres vides durant els propers anys. I no és cap exageració.

A més, el 5G serà l’impuls definitiu a indústries com la dels vehicles connectats, la domòtica o les ciutats intel·ligents. Per no parlar de les seves aplicacions en medicina; de fet, a Barcelona s’ha pogut veure la primera operació en remot gràcies a aquesta tecnologia. A Espanya arribarà oficialment el 2020.

Què pot aportar l’5G al periodisme?
La millora de la connectivitat mòbil, unida al fet que els smartphones són cada vegada més potents ja que existeixen plataformes per emetre vídeo en directe, permetrà als periodistes realitzar connexions en viu per cobrir informacions. A Corea del Sud ja s’ha posat a prova: un canal de televisió va emetre en directe la festa de Cap d’Any utilitzant mòbils i xarxes 5G.

Al marge del 5G, el Mobile World Congress 2019 el que ha deixat en la ment de tots són els mòbils plegables. Encara que Samsung havia presentat el Galaxy Fold uns dies abans de la fira de Barcelona, el MWC ha servit de plataforma de llançament dels principals models dels grans fabricants. A excepció de la sempre absent Apple.

La xinesa Huawei, per exemple, ha presentat el seu mòbil plegable de 2.299 euros (el Huawei Mate X ). Té una pantalla de fins a 8 polzades amb sensor d’empremta dactilar amagat en ella, connectivitat 5G i tres càmeres amb lent Leica. La coreana LG també va presentar el LG V50 ThinQ 5G, amb pantalla plegable i 5G, encara que si escau es tracta de dos telèfons que es poden usar de forma independent o conjunta.

Mòbils amb doble pantalla de tinta electrònica
Altres marques, com Hisense, han arribat a presentar mòbils amb doble pantalla. L’Hisense A6 compta amb una pantalla Full HD AMOLED de 6 polzades i amb una segona pantalla del darrere de tinta electrònica. És un dispositiu molt interessant perquè la seva segona pantalla funciona com l’habitual, de manera que permet visitar pàgines web. Què aportarà als periodistes l’Hisense A6? Atès que els mitjans estudien començar a cobrar pels seus continguts digitals, els usuaris podran llegir articles més llargs sense cansar-se la vista i sense comprometre la bateria del dispositiu. En aquest sentit, la pantalla de tinta electrònica s’erigeix com la translació del Kindle al mòbil.

Per descomptat, el MWC 19 també ha mostrat mòbils ‘normals’. Xiaomi ha presentat el meu MIX 3, el seu primer terminal amb 5G i a un preu assequible (tot just 599 euros). Oppo, el fabricant emergent, també ha presentat un prototip amb 5G, igual que ZTE (el seu Blade V10 té càmera frontal de 32 megapíxels). Motorola, que torna a copar titulars, ha optat per presentar un mòdul que s’afegeix a un mòbil normal i el converteix en 5G. Sona interessant per a la primera fase de la implantació de les xarxes 5G, on la cobertura no serà universal, motiu pel qual desemborsar una gran quantitat de diners en un mòbil amb connexió 5G podria no tenir gaire sentit.

Enguany també hem vist fabricants que comencen el seu camí en el mercat telèfon intel·ligent. Una d’elles és KaiOS, fundada el 2017. El seu sistema operatiu ja dóna servei a 50 milions de persones a l’Índia. Ara apunten a l’Àfrica, on esperen triplicar les seves xifres actuals. Què aportaran els mòbils low cost al periodisme? Ni més ni menys que poder portar els continguts digitals a diversos centenars de nous milions d’usuaris en mercats emergents. Per a qui tingui una mentalitat centrada en el local no diu res. Per a qui tingui la mentalitat global que marca el moment en què vivim, suposa una oportunitat única per obrir nous mercats i arribar a més gent amb continguts de qualitat. Que cadascú triï el seu bàndol.

Periodisme immersiu: l’última frontera

Microsoft ha presentat al MWC de Barcelona el seu visor de realitat virtual i augmentada Hololens 2, un desenvolupament del seu primer prototip, que posa a la teva cara tot un ordinador complet, el més avançat que existeix en aquest moment en aquest àmbit. Es tracta d’un important pas endavant per al que podria arribar a ser el periodisme immersiu: no solament expliquem una història, sinó que submergim a l’audiència en avatars virtuals, proporcionant una experiència que pot revolucionar, entre moltes altres coses, el periodisme i els anomenats mitjans de comunicació.

Hololens 2 és un ordinador de realitat mixta pensada essencialment per un món futurista de treballadors remots, però, evidentment, els seus desenvolupadors poden idear moltes formes de nous usos i visors de realitat virtual, com Oculus Rift o HTC Vive, que ens submergeixen en un entorn generat per ordinador, mentre que la realitat augmentada i mixta combinen mons reals i virtuals, superposen o barregen el nostre entorn físic amb contingut digital. Microsoft no està sol en aquest afany. El seu principal competidor és la societat Magic Leap, que l’estiu passat va presentar el seu visor, després de set anys de desenvolupament.

La immersió ens permet veure el món a través dels ulls d’una altra persona per quan la realitat virtual té una capacitat única per fer-te sentir present en escena, i això al seu torn genera un sentiment d’empatia molt poderós. La prestigiosa revista Wired ha publicat recentment un extens article sobre el que diu serà la propera plataforma de Big Tech: alguns en diuen Mirrorworld o, traduït, Món Mirall’. La Realitat Augmentada és la tecnologia que sustenta el Mirrorworld; aquesta plataforma en potència et submergeix sense treure’t de l’espai: encara estàs present, però en un pla diferent de realitat.

“La realitat augmentada ho canviarà tot”, va dir recentment el CEO d’Apple, Tim Cook. Les estimacions afirmen que aquest desenvolupament portarà almenys una dècada i diverses dècades més perquè maduri, però, evidentment, estem davant d’una disrupció totalment revolucionària. També per al periodisme.

Per: Miguel Ángel Ossorio Vega / Eco Inteligencia
Font imatge: IT User i RTVE