Skip links

La majoria dels dircom veu necessari exercir pressió sobre els periodistes

Una de les tasques més rellevants dels departaments de comunicació de les empreses i institucions és aconseguir que els mitjans recullin en les seves informacions els missatges corporatius adequats per als seus interessos. Per a això, amb freqüència, els comunicadors han d’exercir certa pressió sobre els periodistes. Així ho creu el 73% dels professionals enquestats per l’Associació de la Premsa de Madrid.

Dels 510 comunicadors participants en l’estudi, el 14% creu que cal exercir pressió sobre els periodistes “moltes vegades”. La majoria -el 37% – però creu que aquesta acció cal fer-la “en algunes ocasions”. Només el 27% declara que no ha dur a terme aquesta pràctica “mai” .

Malgrat que la majoria opina que cal aplicar pressió sobre els periodistes, un 50% dels dircom enquestats assegura que mai ho ha fet. I només el 0,8% reconeix que l’ha fet en moltes ocasions. La resta revela que l’ha fet en alguna ocasió. No obstant això, les pressions que exerceix el dircom no neixen normalment d’aquest professional sinó que, al seu torn, procedeixen d’algú superior en l’escala jeràrquica de l’empresa o institució en la qual treballa.

Però cal tenir en compte que en la majoria de les ocasions les pressions als periodistes no procedeixen dels comunicadors. Molt al contrari, els professionals dels mitjans reconeixen que són els propis directius de la seva empresa els que exerceixen la pressió habitualment. Així ho indica el 55% dels periodistes enquestats per l’APM. Després vénen els polítics (19%), seguit dels agents econòmics (17%) i, finalment ia gran distància, les agències de comunicació i gabinets de premsa (7%). Cal esmentar que nn 75% dels periodistes reconeix que ha cedit a la pressió normalment per por a represàlies.

 

Font: APM