Skip links

Els mitjans de comunicació espanyols han d’acceptar subvencions per sortir de la crisi?

El debat sobre si els mitjans de comunicació han d’acceptar subvencions sempre ha estat sobre la taula: uns pensen que les ajudes dels governs a la premsa soscaven la independència del mitjà i altres consideren que el periodisme, la informació, com la lectura, són pilars de la democràcia i que els governs no poden ser aliens a això quan alguna cosa posa en risc el seu futur.

Alguns mitjans, fins i tot a Espanya, tenen entre els seus principis no acceptar ni tan sols publicitat institucional (no ja, és clar, subvencions per audiència o a la innovació o per projectes o altres conceptes). D’altres, en canvi, del seu volum d’ingressos, més d’un 30% (en alguns casos aïllats, sobretot, alguns mitjans locals o hiperlocals aquesta xifra és molt superior) procedeix de pressupostos públics.

En alguns països, els governs estan mantenint reunions amb els editors de premsa per tractar de veure com poden ajudar els mitjans de comunicació a tirar endavant, amb ajudes a la innovació. A Espanya, el debat està també sobre la taula, donada l’agònica situació que estan vivint molts mitjans d’una banda i, en general, la necessitat del periodisme per a crear societats més lliures i transparents.

Estats Units, que era dels països que menys donava suport als seus mitjans (prenent com a referència la inversió per càpita en mitjans públics), està començant a canviar d’opinió, però no des del govern federal, sinó per iniciatives dels seus estats membres. Aquesta darrera setmana, Nova Jersey, ha donat un petit pas per ajudar els mitjans; el govern local va acordar establir un nou pressupost estatal que inclou cinc milions de dòlars en fons per a projectes innovadors per millorar les notícies locals a l’estat.

 

Per Laboratorio de Periodismo
Font imatge: merca20.com