Skip links

L’exitosa aposta del New York Times per les subscripcions digitals

Un total de 3,8 milions de persones paguen per llegir el diari The New York Times. Mai abans, en els seus gairebé 167 anys d’història, el diari novaiorquès havia comptat amb tants lectors de pagament. D’aquests 3,8 milions, la major part 2.892.000 usuaris, per ser exactes- són subscriptors digitals i consulten el Times al mòbil, l’ordinador o la tauleta, mentre que la resta -una mica menys d’un milió- són subscriptors de l’edició en paper del NYT.

Aquestes dades s’han conegut aquesta setmana amb motiu de la presentació dels resultats econòmics corresponents al segon trimestre del 2018 de The New York Times Company, l’empresa editora del Times. Entre els mesos d’abril i juny d’aquest any, The New York Times va aconseguir augmentar els seus ingressos un 1,8%, fins a arribar als 414.600.000 de dòlars. Durant la primera meitat de 2018, els ingressos del NYT han crescut un 2,8%. Pocs diaris del món occidental estan aconseguint que els seus ingressos totals vagin a l’alça.

A més, durant el segon trimestre de 2018 el NYT va tenir un benefici net de 23,6 milions de dòlars, un 51,3% més que en el mateix trimestre de 2017. I si s’analitzen els resultats dels sis primers mesos de 2018, els beneficis nets són ja de 45,5 milions de dòlars, un 58,1% més que a la primera meitat de 2017.

Quines són les claus que expliquen aquests bons resultats econòmics? La principal està molt clara: l’èxit de l’aposta de The New York Times per les subscripcions digitals, fórmula que el Times va implantar a principis de l’any 2011. Des de llavors, la xifra d’usuaris que opten per pagar per poder consultar sense restriccions les informacions publicades pel NYT no ha deixat de créixer.

Així, a finals de juny d’aquest any, The New York Times comptava amb 2.398.000 subscriptors digitals del seu producte informatiu, NYTimes.com, i d’altres 494.000 usuaris addicionals que pagaven per algun dels seus altres dos productes digitals de pagament: els mots encreuats digitals (Crosswords) i el web de receptes de cuina Cooking. En total, 2.892.000 subscriptors digitals 109.000 més que a finals del passat mes de març- que van aportar en el segon trimestre d’aquest any uns ingressos de 98,7 milions de dòlars. Aquesta xifra suposa el 23,8% del total d’ingressos del Times.

El següent gràfic mostra l’evolució trimestral dels subscriptors digitals del NYT des del seu llançament el 2011. Com es pot observar, el major creixement del nombre de subscriptors es va produir durant l’últim trimestre del 2016 i el primer de 2017, que van ser els de la elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units i la seva presa de possessió del càrrec. El president nord-americà manté una relació molt tensa amb el Times, a qui acusa constantment de publicar notícies falses sobre ell i el seu govern i al que sol referir a Twitter amb el qualificatiu de “Failing” (fallit). Recentment, Trump va tornar a atacar el Times uns dies després de mantenir una reunió privada a la Casa Blanca amb l’editor del diari, AG Sulzberger.

El 2012 es va produir un canvi transcendental en el model de negoci del NYT. Aquest any, per primera vegada en la seva història, el diari novaiorquès va tenir més ingressos procedents dels seus usuaris -a través de les subscripcions impreses i digitals i de la venda d’exemplars impresos- que dels anunciants. I des de llavors el pes dels usuaris en el negoci del Times no ha deixat de créixer.

 

Les xifres parlen per si mateixes. En els mesos d’abril, maig i juny de 2018, The New York Times va ingressar 260.600.000 de dòlars gràcies als seus usuaris, mentre que la publicitat va aportar uns ingressos de 119.200.000 de dòlars. El Times va aconseguir a més 34,7 milions de dòlars per altres ingressos. En percentatges, això suposa que els usuaris van aportar el 62,86% dels ingressos totals, mentre que els anunciants van representar només el 28,75% del total. La categoria d’altres ingressos va suposar el 8,37% del total.

 

El pes dels ingressos dels usuaris és cada vegada més gran. Són els ingressos que augmenten, a diferència de la publicitat, que cau. En el segon trimestre d’aquest any, els ingressos per subscripció -tant impresa com digital- van créixer un 4,2%, mentre que els ingressos publicitaris van caure un 9,9%.

 

Si s’analitza amb més detall l’evolució de la publicitat, veiem que la digital va tenir una caiguda del 7,5%, mentre que la impresa va perdre un 11,5%. La previsió dels directius del diari és que durant el tercer trimestre d’aquest any la publicitat digital remunti i torni a créixer, però el total d’ingressos publicitaris seguirà a la baixa pel baix rendiment de la publicitat en paper.

 

El futur de The New York Times, per tant, passa de manera molt clara per establir una relació molt profunda amb els seus lectors, amb l’objectiu final de que paguin per algun dels seus productes. El diari està preparant per a inicis de 2019 un quart producte de pagament: un servei informatiu dirigit als pares i mares de família.

 

Nova home per a l’ordinador

Mentrestant, el diari està preparant per d’aquí a unes setmanes el llançament d’un nou disseny de la seva home per a ordinadors. Porta treballant en aquest disseny -i provant-ho amb diferents usuaris- des del passat any amb l’objectiu que l’experiència dels usuaris en qualsevol dispositiu -mòbil, tauleta o PC-sigui el més coherent possible. Per als que no vulguin esperar al canvi per conèixer i provar el nou disseny, la nova portada digital està ja disponible a través d’aquesta URL: nytimes.com/homepage.

 

Un dels elements diferencials del nou disseny és l’aposta per la personalització. Al costat dels elements informatius essencials escollits per l’equip editorial del diari, el NYT vol oferir també a cada usuari una selecció de continguts en funció dels seus interessos concrets. També s’ha fet un esforç per agrupar i contextualitzar millor les històries que apareixen a la home.

 

L’objectiu d’aquests canvis és aconseguir que l’usuari es senti més còmode utilitzant la web i, per tant, passi més temps en ella. D’aquesta manera, hi ha moltes més possibilitats que acabi convertint-se en un nou subscriptor digital.

Font imatge: Ismael Nafría