Skip links

Manual de la UNESCO sobre periodisme, notícies falses i desinformació

La Unesco (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) ha publicat un manual que té com a objectiu ajudar a equipar el periodisme per fer front al “trastorn de la informació”. El llibre, Journalism, Fake news & Disinformation, neix en el context de la creixent preocupació internacional per una “guerra de desinformació”, una “guerra” en què el periodisme i els periodistes s’han convertit en objectius principals, indiquen els editors.

Els esdeveniments en els darrers anys han posat al periodisme sota el focus. Una sèrie de factors està transformant el panorama de les comunicacions, el que genera dubtes sobre la qualitat, l’impacte i la credibilitat del periodisme. Al mateix temps, les campanyes orquestrades estan difonent mentides -desinformación, mala informació i informació errònia- que sovint es comparteixen de forma involuntària a les xarxes socials:

Desinformació: informació que és falsa i creada deliberadament per fer mal a una persona, grup social, organització o país.

Informació incorrecta: informació que és falsa però no creada amb la intenció de causar dany.

Mala-informació: informació que es basa en la realitat, utilitzada per infligir dany a una persona, grup social, organització o país.

Escrit per experts en la lluita contra la desinformació, aquest manual explora la naturalesa mateixa del periodisme amb mòduls sobre per què la confiança importa; pensar críticament sobre com la tecnologia digital i les plataformes socials són conductes del desordre d’informació; lluitar contra la desinformació i la desinformació a través de l’alfabetització mediàtica i informacional; verificació dels fets; verificació de xarxes socials i combatre l’abús en línia.

Aquest model de pla d’estudis és una addició essencial als programes d’estudi per a tots els educadors de periodisme, així com als periodistes i editors en exercici que estan interessats en la informació, com la compartim i com la fem servir. És missió crítica que els que practiquen el periodisme comprenguin i informin sobre les noves amenaces a la informació de confiança. Els partits polítics, els professionals de la salut, els empresaris, els científics, els observadors electorals i altres també ho trobaran útil. “1

“Els nostres esforços combinats estan dissenyats per ser utilitzats com a recursos de capacitació pràctica per a periodistes i redaccions, com un pla d’estudis model (o lliçons individuals) en entorns d’educació periodística, o com a recursos de coneixement per al desenvolupament de mitjans i iniciatives d’alfabetització mediàtica a nivell internacional”, recull NiemanLab.

“Aquest nou manual utilitza idees i consells d’experts mundials per donar llum sobre la contaminació de la informació i explicar com el periodisme pot contraatacar”, diu Guy Berger, director de llibertat d’expressió i desenvolupament de mitjans de la UNESCO, que va supervisar el llibre .

Us oferim poder descarregar el manual complet CLICANT AQUÍ

Per: Per Mediàtic/Àmbit d’Estratègia
Font imatge:psb.twimg.com