Skip links

Renovar-se o morir. Els quatre canvis que tota redacció necessita

Treballar en un mitjà de comunicació és intens, dinàmic i de vegades fins i tot aclaparadora. El que fa que moltes vegades no es doni prioritat als canvis i innovacions necessaris per millorar el dia a dia d’una redacció i, per tant, dels periodistes.

Facebook porta un temps donant-li l’esquena a les pàgines informatives, el que s’ha traduït en el fet que aquestes han perdut visites i trànsit. Ara, el que sembla estar de moda a la nostra generació són les notícies falses -o mentida news pel seu nom en anglès- que han aconseguit que molts usuaris perdin la confiança en els mitjans als quals solien accedir. Aquest paradigma, unit a la situació econòmica actual ia la repartició del poder entre només les grans empreses, fa creure que el periodisme està de capa caiguda.

Cal renovar-se o morir, és una realitat que afecta gairebé tot, també a les redaccions. Aquí, els quatre canvis que tota redacció necessita per sobreviure als propers anys.

El contingut comercial és el teu amic
Ja tothom coneix com funciona Internet: per poder accedir al contingut gratuït, cal veure publicitat. És senzill i molt més per a la Generació Z, aquesta generació que ha nascut i s’ha criat amb Internet. Els joves centennials -que és com es diuen els joves Z- han acceptat que els anuncis són part d’Internet. Amb el temps, tots acabaran comprenent que aquests són necessaris per poder navegar lliurement per la xarxa, igual que les generacions anteriors van donar per fet que per veure la televisió de manera gratuïta, el seu contingut es veuria interromput per pauses publicitàries en certs moments.

Els editors i les diferents marques han de enginyar per crear un contingut comercial que tingui sentit segons quina pàgina web . Un contingut que sigui respectuós amb la política de privacitat i que funcioni a nivell de dades, tenint en compte que cal monetitzar per poder mantenir-se. A poc a poc, les redaccions trobaran el camí adequat i arribaran a una solució que faci que els seus usuaris quedin satisfets i que això es reflecteixi en les estadístiques.

Els mitjans canvien i la publicitat també
La forma de fer publicitat ha canviat i, per tant, també els anunciants. En els propers anys es veurà com aquests nous anunciants s’integraran en el món editorial, creant contingut personalitzat per al seu públic . Les empreses farmacèutiques començaran a anunciar-se en aquest tipus de pàgines, així com les empreses tecnològiques també ho faran i no només les botigues de roba en línia o les pel·lícules d’estrena, que són els anuncis que abunden avui dia. Cada vegada més marques s’iniciaran en el món 2.0. i acabaran creant les seves pròpies redaccions amb contingut específic.

Si els joves de la Generació Z van néixer pràcticament amb un smartphone sota el braç, aquests millor que ningú coneixen les noves formes de consum i, el que és més important, saben com usar-les. Els textos plens de paraules i amb alguna que una altra imatge ja són cosa del passat, ara es busca un contingut molt més bidireccional que doni a l’usuari el poder per triar, votar, puntuar o interactuar d’alguna manera . És per això pel que cal donar una oportunitat als nous periodistes, als acabats de graduar millennials i centennials , que poden crear vídeos, tests o enquestes que facin que l’usuari vulgui més.

També és molt probable que les empreses de publicitat decideixin incorporar en els seus equips a experts que puguin saber què és el que vol veure el públic. Per exemple, els experts en neuromarketing poden analitzar quin tipus de contingut activa el cervell i fa que els usuaris ho recordin.

Eficiència, aquesta sí que és la mare de totes les ciències
Hi ha vegades que, encara que no ho sembli, l’eficiència no va lligada a la quantitat de recursos i eines que un tingui, però sí a la qualitat d’aquests . Els dispositius d’intel·ligència artificial poden ajudar els periodistes a crear contingut editorial de forma ràpida i eficient ja que aquests proporcionen una guia i una sèrie de consells que li facilitaran la creació d’un contingut personalitzat i perfecte per al seu públic. Ja hi ha empreses com Toutiao o Crayon que utilitzen la intel·ligència artificial per ajudar en la redacció. Però això no és més que el principi, molts periodistes que acaben d’iniciar-se el món de la comunicació online, encara desconeixen les múltiples opcions que ofereix la tecnologia i, a poc a poc, aniran professionalitzant en aquestes.

És només qüestió de temps que les redaccions -i també els seus periodistes- comencin a adaptar-se als nous models editorials que estan apareixent per així afavorir el resultat final del seu treball.

Per: Per Yael Shafrir, vicepresidenta d’Aliances Internacionals / Playbuzz
Font imatge: Recograph