Skip links

Difondre fake news pot tenir conseqüències penals

Aquest 27 de setembre es compleix el 20 aniversari del naixement de Google, la companyia que s’ha convertit en el gegant de la recerca d’informació a Internet. Aquest motor recopila tot tipus d’informació i en cap cas verifica la seva autenticitat, tasca que recau en l’autor de la informació, de manera que no és difícil caure en les xarxes d’informació falsa, o fake news, navegant pel cercador.

Els experts legals de DAS assegurances asseguren que les mentides news són una nova amenaça per a la ciberseguretat, ja que són usades per cibercriminals per a infectar dispositius, així com un dels principals riscos reputacionals per a qualsevol companyia o institució.

 

L’afectació d’aquest tipus d’informació ha arribat fins a tal punt que el mateix Donald Trump va afirmar a finals d’agost que buscaria la manera de limitar la propagació de fake news a través de les xarxes del gegant en línia. De fet, a la Xina el Govern ja ha aplicat una normativa per castigar els que difonguin rumors polítics, i abandera una de les majors censures als internautes a nivell mundial.

 

No només Google, sinó que en altres pàgines d’Internet com Facebook segueixen la mateixa línia. Mark Zuckerberg, en la seva declaració davant el Senat dels Estats Units a l’abril de 2018, va reconèixer que s’havien creat 80.000 publicacions falses que van arribar a 126 milions de nord-americans a través de la seva xarxa social.

 

Aquest fenomen, en l’era de la híper-connectivitat, és especialment alarmant si es té en compte que, d’acord amb l’Institut Tecnològic de Massachusetts i el seu informe The spread of true and false news online, aquestes notícies tenen fins a un 70% més de probabilitats de ser compartides que les verídiques, propagant més ràpid i arribant a una major audiència. D’altra banda, segons una investigació duta a terme per BuzzFeed, les fake news publicades amb anterioritat a les eleccions nord-americanes van tenir més interaccions a Facebook que les de mitjans prestigiosos com el New York Times, Washington Post o NBC News.

 

“Tan important és la verificació de notícies com la reconstrucció de la confiança en els mitjans de comunicació i això és responsabilitat de tots” asseguren els experts legals de DAS Assegurances. Adverteixen, així mateix, sobre la importància d’aprendre a distingir les notícies falses de la informació verificada. “Cal estar especialment atents a qui signa la notícia, les fonts, i el to de la notícia”, asseguren.

 

Segons aquests experts legals, pot ser delicte la difusió d’informació no certa “que persegueixi el dany sobre la imatge o reputació d’una persona o entitat”, és a dir, quan topa amb els drets d’altres persones. En aquests casos, “aquesta difusió pot suposar la comissió o bé delicte d’injúries, quan intencionadament es menyscaba la fama o reputació d’una altra persona, o bé de delicte de calúmnia, quan s’ha imputat a una altra persona un delicte, amb coneixement de la seva falsedat, i/o temerari menyspreu cap a la veritat”, asseguren. El delicte d’injúries propagades de manera pública està penat amb la pena de multa de sis a catorze mesos, conforme a l’art. 209 del Codi Penal. Per la seva banda, el delicte de calúmnies propagades de manera pública està penat amb penes de presó de sis mesos a dos anys o una forta multa, conforme a l’art. 206 del Codi Penal.

 

En el cas de mentida news amb missatges d’alarma, atemptats terroristes o catàstrofes, les quals impliquen situacions de perill per a la societat o fan necessari l’auxili i l’activació dels serveis d’emergència; l’afirmació falsa o la simulació podria ser constitutiva de delicte de desordres públics en base a l’article 561 del Codi Penal. En aquest cas, el presumpte delinqüent s’enfrontaria a penes de tres mesos a un any de presó o multes de fins a 18 mesos.

 

D’acord amb els experts de DAS Assegurances és fonamental consultar sempre fonts oficials, ja que “només un 14% de la població detecta les notícies falses, tot i que creuen fer-ho 6 de cada 10 receptors. La seva verificació es fa necessària en una era digital d’hiper-transparència, però que també per això és un context de major vulnerabilitat “, asseguren.

Per: Prnoticias
Font Imatge: The Daily Reckoning