Skip links

Civil, una plataforma per al periodisme sostenible

Una de les iniciatives que més atenció està despertant és la de Civil, una plataforma descentralitzada “per desenvolupar el periodisme sostenible”, indiquen. Fa uns dies, aquesta plataforma es presentava a Espanya per explicar el seu projecte als periodistes. Civil proposa un nou model per a finançar el periodisme a la xarxa. Sota el sistema que proposa Civil, el finançament d’una redacció “és més rastrejable i transparent” i els lectors poden veure d’on obtenen les seves fonts els mitjans i qui els dona suport”.

Aquest sistema -que funciona amb el testimoni CVL- eina d’inversió a través de la tecnologia blockchain-, “a més d’ajudar a retribuir econòmicament les redaccions, forma part d’un sistema de governança, un consell creat per prestigiosos periodistes internacionals que vetllen per la bona qualitat periodística dels mitjans que funcionen a la plataforma de Civil”, segons la periodista Ursula O’Kuinghttons. Encapçalat per Vivian Schiller, en l’actualitat aquest consell l’integren nou professionals del periodisme, entre els quals figura Javier Moreno, director d’El País entre 2006 i 2014 i actual responsable de l’edició americana del diari de Prisa.

Civil va néixer fa un any als EUA per donar solució al model econòmic del periodisme, “que està trencat”, segons Coolidge. D’aquesta manera, proposa ser una solució per afrontar les dificultats actuals de sostenibilitat de les empreses periodístiques formant una xarxa global integrada per una cooperativa de redaccions independents. Aquest nou sistema permet una connexió directa entre els lectors i els periodistes, eliminant els intermediaris: “No volem canviar el periodisme, les bases seguiran igual”, sinó que “ens hem adaptat als nous temps” oferint una eina per a participar en aquest sistema basat en blockchain, va comentar Coolidge.

Per formar part d’aquesta xarxa, els mitjans han de complir uns estàndards de qualitat que indiquin fiabilitat, segons diu el web de Civil. Amb aquest model ja funcionen divuit redaccions, la majoria als Estats Units, entre els quals figuren The Colorado Sun, Documented, Sludge, Block Club Chicago, ZigZag, Popula, Dromómanos i 14ymedio, entre d’altres. Podeu ampliar la informació clicant en aquest ENLLAÇ.

Per: APM
Font imatge: muñozparreño.es