Skip links

La notícia de demà i la d’ahir

El ritme informatiu s’imposa sense contemplacions. Tenaç. La batalla per l’atenció va en augment i el bomardeo informatiu no s’atura. Però hi ha un petit detall: el temps disponible per a la lectura és gairebé sempre escàs. Seduir a les audiències implica crear productes editorials enfocats a assumir que la distància entre una notícia d’avui i la d’ahir ja no són 24 hores. Són amb sort potser minuts al timeline del flux informatiu. S’imposa, en aquest context, que la informació sempre ha de arribar-li a les audiències que interactuen en el procés.

 

Fa temps que l’era de les audiències i de la hiperlocalitat va començar. L’abundància de continguts, bons, dolents, excel·lents o regulars, aquesta saturant l’experiència informativa reduint-la a un bàsic sense diferenciació rellevant. No només per a la marca editorial, sinó per als anunciants i fins i tot per a les audiències. Depurar, guarir el contingut assumint que hi ha múltiples vies d’accés a les notícies i que les audiències s’han multiplicat més enllà del que geogràfic. Aldea McLuhan global. Tot passa molt ràpid en aquest moment de la humanitat. L’abundància d’accessos a la informació i de possibilitats d’elecció ennuvolen aquesta mateixa possibilitat; una mena de “escassesa” filla de la impossibilitat d’abastar tanta abundància i no per una escassesa per se. Paradoxa digital.

 

  1. Fa estona que la proximitat temàtica i informativa, va deixar de ser només i purament geogràfica i va passar a ser per la combinació de interessos comuns i personals més enllà d’una frontera puntual o fàctica. Units per un idioma en comú, una manera de veure el món i gràcies a l’email, la qualitat i potència informativa de theguardian.com es potencia i amplia, de passada, la seva influència cada matí.

 

  1. L’experiència informativa no ha de esgotar-se en l’escàs temps de visita. L’usuari té el control, no només d’on i què llegir, sinó, el més important, de quan llegir-lo. L’experiència de llegir només allò que l’usuari va seleccionar, un motiu per llegir el lloc australià theage.com.au. Més enllà del que s’ha publicat per agenda o per circumstància, la possibilitat de que el usuari armi el seu propi full de ruta informativa, implica una elaboració de continguts de major calat i qualitat.

 

  1. Qualitat. Selecció. Segmentació del contingut. Claus per aconseguir més audiències que potser, en principi, no s’interessin per un contingut generalista però, al mateix temps, sí que ho facin per continguts enfocats a temàtiques o fins i tot regions distants i que, en aquesta economia globalitzada i canviant, són part ineludible del menú informatiu de tots aquells que ja no s’interessen pel torrent informatiu general i sí estan obsessionades amb altres temes. qz.com, un especialista.

 

  1. Transformar l’experiència d’informar-se més enllà d’un suport. La marca d’un mitjà amb credibilitat i prestigi pot (ha de) estendre a altres formats, llenguatges i plataformes. El valor d’una marca es potencia en cada nova incursió en un univers informatiu que ja no depèn només de la notícia. Amb The Daily, el nytimes.com va afegeix valor amb els podscats i amplia la seva oferta de contingut depurat i enfocat en temes, no només en notícies.

 

  1. El bioritme informatiu ja no depèn, ni tan sols en l’entorn digital, que les audiències procurin informació. Aquest flux es va invertir fa temps. Les notícies els arriben a les audiències. Les edicions segmentades i depurades per continguts específics, muntades en el flux infomatiu actual, obren una possibilitat no només informativa sinó també comercial. L’audiència són moltes audiències en si i els newsletters de clarin.com permeten aquest contacte directe tot i que el temps i la safata d’entrada saturada de missatges imposa la selecció per seduir el lector.

 

  1. Abundància informativa per a una societat sobre informada. Marques nascudes en paper que aconsegueixen reinventar-se fent un salt de suport incorporant un bioritme informatiu que els permet una projecció cap al futur. Noves possibilitats, noves audiències i oportunitats. L’edició digital del diari francès  lefigaro.fr presenta una experiència informativa amb la instantaneïtat i les notícies en un timeline constant.

Per: Rodrigo Fino / Garcia Media
Font imatge: clasesdeperiodismo.com