Skip links

Aquestes són les possibilitats publicitàries dels “podcasts”

Digilant, companyia especialitzada en compra programàtica fundada per la família Rodés, ha elaborat un estudi que analitza l’increment del consum de ‘podcast’, tant a escala mundial com estatal, així com l’evolució positiva que en matèria d’inversió publicitària està tenint aquest format.

Sobre aquest últim aspecte, el dels ingressos publicitaris, l’informe se centra més en el comportament a escala global. Així, per exemple, cita que els ingressos publicitaris a través de podcast van rondar els 314 milions de dòlars als Estats Units el 2017, fet que suposa un increment del 86% sobre l’any anterior.

Les previsions per al 2020 se situen en assolir els 659 milions de dòlars, segons dades de Interactive Advertising Bureau. I, s’indica en l’estudi: “els pressupostos publicitaris estan migrant de la ràdio a l’àudio digital dues vegades més ràpid que de la televisió al vídeo digital, segons Google”.

L’estudi assenyala, d’altra banda, que la ràdio programàtica i la publicitat en àudio ofereixen grans oportunitats a través de plataformes com Spotify, iTunes, SoundCloud o Pandora. “Per exemple, Spotify té més de 170 milions d’usuaris actius mensuals, i més del 58% d’ells fan servir el seu servei gratuït, que els exposa als anuncis. Molts dels podcasts també inclouen publicitat de tercers”, s’indica. En una nota difosa per Digilant, Juan Camilo Bonilla, director general a Espanya, comenta: “En aquest sentit, el podcast és un suport que ofereix molts atractius a les marques per arribar fins al consumidor, ja sigui amb anuncis o com a canal per generar branded content. Es tracta de dissenyar de manera avançada els pressupostos publicitaris, a partir de dades i eficàcia”, continua.

Audiència
L’informe no aporta dades d’inversió referides a Espanya, però sí relatives a l’audiència d’aquests formats. El que es desprèn, en comparació amb els Estats Units, és que l’evolució a l’Estat espanyol és altament positiva. Així, mentre el 48% dels nord-americans majors de 12 anys consumeixen continguts a través de podcasts, a Espanya, el 40% dels internautes afirma haver escoltat podcasts en l’últim mes, d’acord amb dades de l’informe Digital News Report 2018, de la Universitat de Navarra, que aporta l’estudi.

Els principals grups de comunicació a Espanya, remarquen, també estan augmentant la seva inversió en aquest format, i cita a El País, ABC o El Mundo, tot i que “les grans protagonistes són les cadenes de ràdio: Ser, COPE, Onda Cero o Ràdio Nacional, entre d’altres, incorporen cada vegada més podcast als seus portals”. En aquest sentit, s’apunta a l’informe, hi ha exemples significatius com Podium Podcast, de Cadena Ser, “que acumulava 17 milions de descàrregues a finals de l’any passat, segons les seves pròpies dades, i que està produint sèries de ficció com Benvingut a la vida perillosa, escrita per Arturo Pérez Reverte”, o els de Julia en la Onda i la Brúixola, d’Onda Cero, que “sumen més de 30.000 descàrregues úniques”, així com diversos dels seus programes nocturns.

 

Tot i que no es donen dades concretes d’inversió publicitària a Espanya, l’informe sí esmenta el cas Mondelez, multinacional que s’ha convertit recentment en el primer anunciant a Europa que ha utilitzat la compra programàtica d’anuncis d’àudio a través d’una plataforma de música en streaming. L’empresa, assenyalen, ha aconseguit un 97,7% escoltes completes i més de tres milions d’impressions.

 

Avantatges

L’informe identifica cinc grans avantatges dels podcast per a les marques: preu (tarifes ajustades i una producció més econòmica i ràpida que els vídeos); exclusivitat (davant l’absència de saturació en aquest segment); engagement (un 60% més de record de marca i un 52% d’interès per la marca a través d’àudios, segons Google); noves audiències i diferenciació (perquè encara són poques les marques que treballen en podcast).

 

A través de publicitat d’àudio programàtica en el pla de mitjans, els anunciants poden arribar a noves audiències i aconseguir usuaris en nous llocs. Trobareu més informació en aquest enllaç.

Per: Per Marketing News
Font imatge: Gorka Zumeta