Skip links

Cinc titulars que deixa James Harding a la premsa espanyola

En diverses entrevistes amb diferents mitjans d’informació, l’exdirector de The Times o de la BBC, James Harding, planteja que ja ha arribat el moment d’apuntalar models de pagament per continguts de qualitat.

El Mundo, Levante EMV, El Espanyol, ABC, Diario de Navarra… son només alguns mitjans que en els últims dies han publicat diferents entrevistes i referències al periodista James Harding, exdirector de la BBC o The Times. Aprofitant la seva visita a Espanya per participar en el fòrum de la Universitat de Navarra i la Fundació Rafael del Pino “Converses amb…”, James Harding ha analitzat alguns temes d’actualitat per als mitjans d’informació com la recerca de nous models de negoci, el paper de plataformes com Google o Facebook i, per suposat, la difusió de fake news. Aquest és el resum d’alguns dels punts més destacats partint de cinc titulars:

  1. Les notícies escombraries són pitjors que les fake news

James Harding distingeix entre junk news i mentida news a El Mundo. A les primeres les qualifica com notícies “sense comprovar fets, sense explicar contextos ni entendre les forces que influeixen”. De les segones sosté que “sempre hi ha hagut mentides; el problema sorgeix perquè no sabem si es parla de propaganda, de fets alternatius d’errors o de parcialitats. Dir a tot mentida news posa en perill i soscava la confiança en el periodisme, quan de fet el periodisme responsable i de qualitat té ara més suport i públic que abans”.

 

  1. El pagament per continguts de qualitat, més necessari que mai

“Si paguem per continguts musicals a Spotify o per sèries en Netflix, per què no per informació?” La qualitat, es paga, així de simple i així ho emfatitza Harding en una entrevista a El Espanyol. Harding recorda que Rupert Murdoch va ser en aquest aspecte una “pioner”, creant, per exemple, un sistema de subscripcions a The Times amb un club de membres que ha estat tot un èxit.

 

  1. Internet ens brinda moltes oportunitats

En una entrevista publicada a Levante EMV James Harding sosté que “vivim el moment més emocionant des de l’adveniment de la televisió per ser periodista” per les enormes possibilitats que ens brinda internet. En aquest sentit, i malgrat aquest soroll que es genera a la xarxa (notícies falses, assetjament, privacitat, legislació…), aposta per dedicar tot el temps del món a crear històries que aportin valor afegit.

 

  1. Les xarxes socials ho tenen de tot

Com tot en aquesta vida, Harding enumera virtuts i defectes de les xarxes socials. Les seves aportacions al món de la informació són inabastables però denuncia sense objeccions els efectes de facilitar el discurs de l’odi, la pornografia infantil, l’addicció a la pantalla, el saqueig de la privacitat amb el segrest de les dades personals o la polarització ideològica.

 

  1. Google, Facebook … legislació urgent de la tecnologia

Un dels titulars que ens deixa la seva intervenció al Fòrum de “Converses amb…” a la Universitat de Navarra té a veure amb el paper de les tecnològiques en l’ecosistema informatiu. En aquest aspecte, no dubta a destacar que “els governs han d’intervenir per acabar amb els monopolis dels gegants tecnològics o per establir unes regles de joc molt clares si es vol evitar que aquest sector acabi ocupant una posició de privilegi com el que van gaudir els bancs fa més d’una dècada”.

 

De: UNAV i AEC