Skip links

Les claus per treure tot el partit a Google i dominar internet

En el nostre món globalitzat, cal parlar d’un concepte bàsic que és un dels pilars d’aquesta globalització. No és un altre terme que la digitalització. Des del punt de vista empresarial, la digitalització fa referència al procés cultural d’adaptació, aprenentatge, participació i evolució de l’ADN empresarial, que ha de nodrir-se de manera contínua i proactiva.

Ser una empresa digital ja no és una elecció, sinó una necessitat i com a tal, no pot obviar els recursos i eines que ofereix l’omnipresent Google. Molt més que un motor de cerca, Google pot convertir-se en el nostre gran aliat a l’hora de gestionar el nostre negoci a Internet de manera òptima i tot gràcies a l’ecosistema d’eines que ha construït per liderar Internet. Aquestes eines, que anirem desglossant, ofereixen una infinitat de sinergies i possibilitats de vinculació entre si. Sens dubte, fer-les servir traient-li el màxim partit ens permetrà dominar el moment de revolució digital que vivim.

La guerra dels grans per dominar Internet.- Però en aquesta lluita per controlar Internet, Google no està sol. Els gegants tecnològics, recolzant-se en anàlisi de Big Data, realitzen grans accions de M & A (Mergers and Acquisitions, fusions i adquisicions) per copar l’univers de les eines, serveis i aplicacions digitals, de manera que l’usuari no es vegi obligat a dependre d’altres providers. Entre els exemples més clars i actuals, trobem la compra per part de Facebook d’Instagram, per més de 700 milions d’euros. Facebook també compra el 2014 WhatsApp, amb 500 milions d’usuaris per 17.000 milions d’euros, controlant així l’app número ú al món de missatgeria instantània.

Un altre dels grans de l’univers digital, Amazon , fa el mateix també oferint diferents canals de rendibilitat. D’una banda, la seva insígnia estrella, l’ecommerce i, d’altra banda, la seva recent obertura al món de la producció i distribució de contingut a través de Prime Video. Una altra eina de gran valor oferta per Amazon, i que ja venien oferint altres com Google (Drive), Apple (iCloud) o Microsoft(Onedrive, Sharepoint), és el seu servei d’AWS (Amazon Web Services), una plataforma de serveis en el núvol on l’usuari pot disposar d’espai d’emmagatzematge, entre altres possibilitats.

L’univers Google i el seu valor per a l’usuari/empresa.- Arribats a aquest punt, destacarem les enormes possibilitats que ofereix l’univers d’eines Google, eines de diferent índole vinculades entre si i destinades a treure-li el màxim partit a Internet.

Dins el camp de la productivitat tenim eines com Gmail, el correu electrònic de Google. El seu disseny intuïtiu i personalitzable l’ha convertit en el servei de correu electrònic favorit per a molts. Ofereix la possibilitat de realitzar videotrucades a través d’Hangouts, sense necessitat de recórrer al competidor Skype (de Microsoft). També té un xat incorporat, 15 GB d’emmagatzematge gratuït i eines vinculades com Drive, Fotos de Google+…, així com possibilitats POP3. Moltes empreses recorren a Gmail per al seu correu electrònic, especialment en el món de les startups i empreses d’àmbit digital.

Una altra eina en aquest terreny és Drive. Qui no té un compte Gmail en l’actualitat? Ja sigui personal o professional, has de saber que pel teu compte de Google Gmail disposa del servei d’allotjament i col·laboració en línia Google Drive. Es tracta d’un espai segur on emmagatzemar i treballar tant en línia com en offline tots els teus documents i arxius des de qualsevol dispositiu. Una eina molt potent a l’hora de treballar en equip qualsevol tipus de format, ja que acabareu amb la desídia de les diferents versions que es generen d’un mateix document/informació per ser tractades per diferents persones. Amb Drive, tot es treballa sobre un mateix document, podent intervenir diverses persones alhora i de forma online. El seu lema? Comparteix i col·labora!

També podem parlar de Meet. Si bé abans esmentàvem l’aplicació Hangout com a eina per a realitzar videoconferències, Meet Google ofereix una eina destinada exclusivament a l’àmbit professional dins del pack G Suite. Podràs crear “codis de reunió” amb contrasenyes perquè puguin accedir els participants, a més de integrar-se amb Google Calendar, el que permetrà tenir ben agendades totes les reunions gràcies a les notificacions de Calendari.

Igualment de Keep & Tasks. Aquestes dues eines de Google tenen la peculiaritat d’oferir serveis similars pel que fa a la creació i gestió de llistes de tasques. Podríem dir que Keep es manté en una interfície més clàssica i completa, mentre que Tasks aposta per una estètica més minimalista. Com podran ajudar-te? Sens dubte, dues armes potents per a la creació de notes i tasques, permet establir temps límit i recordatoris, conèixer el temps de cada tasca, afegir informació i subtasques, fer el seguiment de les tasques… i tot això amb una possible sincronització amb Google Gmail i Calendari. ¡Productivitat màxima a l’hora de complir amb els timelines dels teus projectes!

 

Una altra eina clau en el camp del màrqueting és  Google Search Console. El regne del posicionament orgànic .. Segur que a hores d’ara hauràs escoltat parlar molt d’aquest terme. El SEO és el conjunt de pautes i tècniques que permeten que un web es situï en una posició determinada dins dels cercadors, per mitjà de “paraules clau”. Aquestes paraules clau o keywords, són els termes que els usuaris busquen en el motor de Google. Per això, és lògic pensar que Google posicionarà de forma correcta aquelles pàgines que realitzin un SEO òptim, satisfent la demanda de cerca de l’usuari. Per gestionar de manera correcta una estratègia SEO, cal utilitzar l’eina gratuïta de Google motor Console, amb la qual podràs supervisar i mantenir la presència d’una web en els resultats de cerca de Google. Entre les seves funcionalitats destaca la millora d’accessibilitat web; saber si Google pot accedir a la teva web i si entén l’objectiu d’aquesta; informació sobre qualsevol problema de l’SEO On-Page; i l’existència d’Malwares o possibilitat de Hackeo.

 

També cal parlar de Google Ads. Igual que per a estar present a Google s’ha de fer una bona estratègia SEO, també és convenient invertir en paral·lel en campanyes SEM. Aquí no estaríem parlant d’aconseguir trànsit orgànic, sinó de pagament, a través de campanyes optimitzades segons el target al qual ens volem dirigir i en funció del producte o servei a patrocinar. Per a això, i en funció de la cadena publicitària, Google posa a disposició de l’usuari diferents plataformes. Potser la més coneguda sigui Google Ads (Adwords), mitjançant la qual podem crear campanyes optimitzades des de zero, seleccionant si volem que els anuncis apareguin a la xarxa de cerca de Google i/o a la xarxa display.

 

Una altra eina clau és Google My Business. Sens dubte t’interessarà tenir una fitxa de Google My Business si comptes amb un negoci local. Aquestes fitxes es posicionen molt bé de forma geolocalitzada, de manera que, si busques, per exemple, “restaurant italià”, t’apareixerà la fitxa del restaurant italià més a prop a la teva localització. En aquesta fitxa, l’usuari podrà consultar informació bàsica de l’empresa (horaris d’obertura i tancament, telèfon, web …) a més de comentaris aportats per altres usuaris, oferint una valoració del negoci.

 

Entre les eines de monetització per generar ingressos destaca, d’una banda, Adsense. Es tracta de l’opció creada per Google perquè els propietaris de webs puguin monetitzar el seu portal en línia. Simplement, qualsevol editor pot acceptar la col·locació d’anuncis al seu web, obtenint ingressos per cada clic que faci el visitant de la pàgina. En aquest grup també tenim AdMob. Per descomptat, hi ha una esfera de la qual no ens podem oblidar i Google tampoc ho ha fet, el món “Mobile”. AdMob és l’eina idònia per treure rendibilitat de les apps mòbil.

 

I també a  YouTube. La plataforma de visualització número 1 del món també ofereix la possibilitat de monetització. Per a això, serà condició principal ser partner de YouTube i tenir un canal on crear i publicar contingut audiovisual. Cada partnet podrà triar si vol monetitzar o no el seu canal, oferint la possibilitat que s’insereixin vídeos publicitaris abans i durant l’emissió del seu contingut. Per cada clic o visita, podrà anar acumulant ingressos.

 

L’eina clau per realitzar analítica de Google és Analytics. Permet mesurar el rendiment d’un lloc web en profunditat per optimitzar les accions de màrqueting. És summament important, ja que ens permet treure conclusions, definir estratègies i accions, i corregir errors. Com ho fa? Analitzant tota l’activitat d’una web. Dins d’Analytics, haurem de tenir sempre present en la nostra estratègia els embuts de conversió. La taxa de conversió marca l’èxit o no d’una acció en termes econòmics, ja que és un indicador de qualsevol acció o transacció per part d’un visitant en un web, factible de ser quantificable. I finalment, en aquest repàs, destacar l’eina Google de sistemes, Google Cloud. Com hem esmentat al començament de l’article, la importància de copar el mercat en línia a través de diferents eines online és una realitat patent. Amb Google Cloud Platform, Google busca guanyar competitivitat enfront d’altres grans com Amazon. D’aquesta manera, ofereix els seus serveis d’informàtica en núvol sota una sola plataforma.

 

Recomanem la lectura completa d’aquest treball de Jesús Moradillo, aquí reduït. Ho podeu fer clicant en aquest ENLLAÇ.

Per: Jesús Moradillo, fundador i CEO a Apache Media Group / El Publicista
Font imatge: nu.nl i Bizarro