Skip links

Digital News Report 2018: Una audiència diversa i preocupada per la desinformació és cada vegada més mòbil, participativa i crítica

El Center for Internet Studies and Digital Life de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra (@digitalunav) publica la cinquena edició del seu informe sobre els usuaris de noticies digitals a Espanya, en la seva condició de patrocinador i soci acadèmic del Reuters Institute digital News Report 2018, el més gran estudi comparatiu global sobre audiències de notícies digitals, amb 74.000 enquestes a 37 països, dirigit des de la Universitat d’Oxford. DigitalNewsReport.es 2018 és un informe editat per Avelino Amoedo, Alfonso Vara-Miguel i Samuel Negredo, investigadors doctors del Center for Internet Studies and Digital Life de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra, del qual en fem un resum.

La desinformació preocupa el 69% d’internautes a Espanya. Un 46% diu haver-se trobat amb alguna notícia manipulada a l’última setmana, i un 45%, amb casos de mal periodisme (errors factuals i sensacionalisme). Dos de cada tres internautes espanyols consideren que els polítics abusen de l’expressió “fake news” per desacreditar els mitjans que els desagraden.

La diferència entre els usuaris que confien en les notícies al país (44%), davant dels que no es creuen la majoria de la informació (30%), es redueix al nivell més baix en tres anys. Entre tots els països enquestats pel Reuters Institute Digital News Report en col•laboració amb @digitalunav, Espanya es manté al mig de la taula mundial de confiança en mitjans, en el lloc 18 de 37.

Tres de cada deu usuaris de notícies online s’ho pensa bé abans d’opinar de política a internet pel risc d’haver de donar compte d’això davant les autoritats espanyoles. La precaució dels usuaris davant els poders públics per expressar-se en internet a Espanya (30%) és menor que en molts països de la UE (41-45%) i només més gran que al nord d’Europa, Regne Unit i EE. UU. (21-28%).

El Digital News Report de les Universitats d’Oxford i Navarra mesura per primera vegada, en la seva edició 2018, la alfabetització mediàtica de l’audiència de notícies online. També ha trobat que la font de la notícia (68%) és el principal criteri que fan servir els usuaris per decidir si llegeixen o veuen una informació que troben en xarxes socials.

Els internautes a Espanya són dels que més participen en relació amb les notícies, al costat dels d’altres països de l’Europa del sud i de l’est, i els països hispanoamericans enquestats: el 53% comparteix notícies online setmanalment i un de cada tres les comenta. El 48% dels usuaris adults fa servir Facebook per llegir, veure, trobar, compartir o comentar notícies al llarg de la setmana; el 36% fa servir WhatsApp per a això, de forma homogènia per edats. Una de cada tres persones entre 18 i 34 anys fa servir amb finalitats informatives YouTube i Twitter, i el 16% Instagram.

El 64% dels usuaris a Espanya s’informa amb algun mitjà nadiu digital un cop a la setmana o més; un de cada tres internautes consulta dues o més marques només digitals; de fet, dues d’elles estan entre els cinc primers llocs de la informació en línia a Espanya, segons el seu abast setmanal.

El consum total múltiple de notícies en mitjans tradicionals disminueix fins al 85%, empès per la baixada de la televisió, i s’equipara amb la suma de mitjans en línia, entre els quals dominen les xarxes socials i els llocs web i les aplicacions de diaris. Entre els joves de 18 a 24 anys, les xarxes socials i els blocs (37%) ja igualen a la suma de televisió, ràdio i diaris i revistes tradicionals com a font principal de notícies.

Augmenten fins a l’11% els usuaris de notícies digitals que paguen per elles a Espanya, però la meitat dels usuaris de notícies en línia va seguir sense pagar per informar-se en internet en tot 2017 ni va comprar un diari imprès a mínim un cop a la setmana. El 71% d’usuaris s’informa principalment en text però 6 de cada 10 també veu algun vídeo de notícies. A més, el 40% dels internautes a Espanya ha escoltat un podcast en l’últim mes.

L’ús informatiu del telèfon mòbil creix 5 punts en l’últim any, fins al 64%. Espanya ocupa el sisè lloc en l’ús de televisions intel•ligents i connectades com dispositius per consumir notícies en línia. Entre els itineraris d’accés a la informació, la meitat dels usuaris de dispositius mòbils utilitza diàriament una aplicació per consultar notícies a internet (51%), i un 15% rep notificacions informatives.

NOTA: El lector d’El Butlletí es pot descarregar l’estudi complet Digital News Report Espanya 2018. Només cal CLICAR AQUÍ

Per: Center for Internet Studies and Digital Life School of Communication / UNAV
Font imatge: Center for Internet Studies and Digital Life School of Communication / UNAV