Skip links

Els espanyols prefereixen un Internet lliure

La ciutadania és molt crítica amb les mesures que contempla la nova regulació sobre propietat intel·lectual a Espanya i Europa i que podrien arribar a implantar-se si aquestes normes s’aproven definitivament.

Així es desprèn dels resultats de l’estudi Els espanyols i la llibertat d’expressió a Internet davant la reforma del copyright a Espanya i Europa, realitzat per GAD3 per a la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI).
Tres de cada quatre enquestats (74%) es mostren contraris al fet que el Govern de l’estat pugui tancar webs sense autorització judicial, com preveu la nova Llei de Propietat Intel·lectual (LPI) per una esmena pactada a última hora per PP, Ciutadans i PSOE.

Set de cada deu (69%) espanyols opinen que els polítics utilitzen la propietat intel·lectual com a coartada per retallar la llibertat d’expressió a Internet. Els entrevistats més joves (de 18 a 44 anys) són els que opinen això en major mesura.

Quant a la responsabilitat sobre els continguts d’Internet, la societat considera que ha de recaure en qui els pugi: que a les xarxes socials són els propis usuaris, i no fer a les plataformes d’Internet el responsable primer del que facin, diguin o comparteixin els usuaris. Així ho consideren tres de cada quatre espanyols (76%).

Aquesta opinió de la ciutadania coincideix amb la preocupació de la PDLI i altres organitzacions europees i globals de defensa dels drets digitals sobre la possibilitat que les xarxes socials i altres plataformes d’Internet es converteixin en òrgans privats de control de continguts.

També els espanyols comparteixen la valoració negativa de la PDLI i aquestes organitzacions cap al que s’ha anomenat “màquina de la censura”: prefereixen que la decisió de bloquejar continguts del web sigui presa per jutges en lloc de filtres automàtics o algoritmes.

L’estudi presentat aquest dimarts forma part d’un conjunt d’iniciatives promogudes per la PDLI contra les reformes del copyright a Espanya i Europa, entre d’altres, un Manifest contra la Llei de Propietat Intel·lectual, subscrit per organitzacions de periodistes, empreses d’Internet i editors o especial web amb testimonis d’experts, anàlisi legal i continguts divulgatius explicant l’abast d’aquestes normes.

Us podeu descarregar l’informe íntegre de GAD 3, CLICANT AQUÍ

Per: Mediàtic / Àmbit d’Estratègia
Font imatge: El Diario Vasco