Skip links

Estudi d’Ipsos: el 56% dels entrevistats espanyols considera que els seus conciutadans “creuen el que volen”

Un nou estudi sobre la percepció que els ciutadans de 27 països tenen sobre les notícies dóna resultats depriments: a tot el món, els ciutadans tenen grans dubtes sobre la veritat de les notícies. Així ho posa en relleu un estudi realitzat per l’institut d’investigació de mercat i opinió Ipsos, que el diari alemany Die Welt ha publicat fa cinc dies.

 

Per a l’estudi, Ipsos va enquestar 19.000 persones en 27 països sobre la seva percepció de la informació en aquests moments. Els resultats: el 60 per cent dels enquestats a tot el món suposa que els mitjans de comunicació, sovint, posen deliberadament en circulació  notícies falses.

 

No obstant això, el grau de desconfiança varia molt. Mentre que només el 30 per cent dels enquestats a Alemanya creuen que els mitjans posen deliberadament en circulació notícies falses, el 61 per cent en els EUA i el 82 per cent a Argentina ho creuen. El 48 per cent va admetre en l’enquesta que alguna vegada van estar involucrats en un engany.

 

L’opinió ciutadana sobre la pròpia capacitat de distingir notícies falses de les veritables tampoc és molt favorable. Per exemple, només el 41 per cent dels enquestats a tot el món considera que els seus conciutadans són capaços de distingir la  veritat de la mentida

 

Un alarmant 60 per cent dels enquestats també creu que els seus semblants ja no es preocupen per estar al cas de l’actualitat o informar-se i en el seu lloc “simplement creuen el que volen”. Al Perú, aquest valor va arribar fins i tot al 71 per cent; als Estats Units 68 i a Alemanya, al 62 per cent. A Itàlia, només el 48 per cent dels enquestats creu que els compatriotes ja no es preocupen pels fets. A Espanya, el percentatge és del 56%.

 

Els enquestats van citar la influència dels polítics (52 per cent) i els mitjans (49 per cent) com la causa més important de l’error de judici dels fets.

 

Segons Robert Grimm, Director d’Investigació Política i Social a Ipsos, de les dades es desprèn una renúncia a entendre la complexitat de la societat actual i el flux de dades de la societat digital. En canvi, cada vegada més persones segueixen opinions basades en l’emoció amb juxtaposicions bipolars, com a víctimes/perpetradors, residents/estrangers, etc.

 

Això es veu reforçat per la tendència mundial de preferir romandre a la “bombolla de filtre”. A escala mundial, el 65 per cent dels enquestats creu que els seus semblants es mouen en una càmera d’eco. En els EUA és on l’enquesta llança una més gran incidència en aquest aspecte, apuntant que els ciutadans preferentment busquen  fonts que permetin confirmar l’opinió que ja es té. També a l’Índia (74 per cent), Suècia (71) i Turquia (71), les bombolles del filtre semblen poderoses.

 

El lector es pot descarregar gratuïtament l’informe d’IPSOS. Només cal CLICAR AQUÍ

Per: Per Laboratorio de Periodismo
Font imatge: Ipsos