Skip links

Expert de la UE proposa més periodisme en les eleccions, davant les notícies falses

El francès Christophe Leclercq, fundador de la plataforma EurActiv i membre d’un grup europeu sobre falsa informació,va dir recentment a Brasília que un dels antídots per a les anomenades “fake news” és que “hi hagi més i millor” periodisme.

Leclercq va participar en un seminari organitzat per autoritats del Brasil i la Unió Europea (UE), en el qual es van analitzar alternatives per combatre la desinformació i la propagació de notícies falses de cara a la campanya per a les eleccions presidencials que se celebraran al país en octubre pròxim.

Segons l’expert francès, “tots entenem que les ‘mentida news’ són un problema”, però al mateix temps “molts creuen que la justícia no és qui decideix què és veritat”. En aquest marc, ha assenyalat que el combat a la desinformació sempre ha d’evitar arribar a l’extrem de la censura. Leclercq va considerar que una de les claus és millorar la “capacitat d’identificar el que és fals”, tant entre els lectors com entre els mateixos professionals dels mitjans de comunicació i de les més diverses plataformes digitals.

“Necessitem una nova educació mediàtica”, va dir, encara que va admetre que el seu impacte “vindrà més tard”, pel que va recomanar que, en el curt i mitjà termini, hi hagi un millor “entrenament” que inclogui tant als periodistes com als propis “líders” dels mitjans. Segons Leclercq, actualment el “quart pilar” de la democràcia que representa la premsa, “està sent perjudicat per un cinquè pilar”, encarnat per plataformes digitals i xarxes socials, els àmbits encara no han estat degudament regulats. “Les xarxes socials són com un adolescent que encara ha de provar el seu valor”, que és “indubtable”, però també són víctimes dels que les utilitzen per sembrar informació falsa, va dir.

En aquest sentit, considera que els millors aliats són les pròpies plataformes digitals i les diverses xarxes socials, que al cap i a la fi “són empreses comercials, mogudes per anunciants, i no volen veure associades a notícies falses”. Leclercq va subratllar que són “empreses capitalistes, molt sensibles”, i que si “perden la confiança del públic perden diners”, pel que són proclius a arribar a acords, com alguns que es negocien en el marc de la UE, per sumar-se al combat a les “fake news” i donar-li més transparència i credibilitat als seus continguts.

Més enllà d’això, va suggerir que es dissenyi una “nova estratègia d’educació” digital, però també una altra centrada en el propi sector mediàtic, que contempli la revolució que ha suposat la irrupció de la internet i les xarxes socials.

“Esperem que en els propers anys, almenys en l’espai de la Unió Europea, es defineixi una estratègia per al sector mediàtic. Es va fer en el seu moment amb la metal·lúrgia i altres àrees, i ara es fa cada vegada més necessari que es faci amb els mitjans”, va declarar.

 

Per: Agència EFE
Font Imatge: CCMA