Skip links

“Fact-checking” vs. “fake news”: Periodisme de confirmació com a recurs de la competència mediàtica contra la desinformació

Amb aquest títol acaba de publicar-se un treball elaborat en el marc d’Alfamed (Xarxa Interuniversitària Euroamericana de Recerca en Competències Mediàtiques per a la Ciutadania), amb el suport del Projecte R + D + I Coordinat “Competències mediàtiques de la ciutadania en mitjans digitals emergents (smartphones i tablets): practiques innovadores i estratègies educomunicativas en contextos múltiples”, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i Ministeri d’Economia i Competitivitat d’Espanya. Els seus autors són els professors Gabriel Lotero-Echeverri, Luis M. Romero-Rodríguez i M. Amor Pérez-Rodríguez, de Universitat Pontifícia Bolivariana, Colòmbia; Universitat Internacional de la Rioja i Universitat de Huelva, respectivament.

En l’article s’analitza la relació entre la competència mediàtica i les mentida news, com un dels desafiaments que planteja la desinformació en l’era d’Internet, pels seus riscos per al sistema polític, la presa de decisions i també per a la reputació d’empreses i ciutadans. Es presenta una revisió sobre el tema de la competència mediàtica i de la desinformació, com a repte del periodisme digital. S’analitza el cas de colombiacheck.com, una plataforma d’una associació de periodistes que és pionera a Colòmbia en la línia de treball del periodisme de revisió mèdica de fets ( fact checking), Per destacar l’aportació que aquesta metodologia planteja en la lluita contra les notícies falses i malintencionades, d’una banda, i ressaltar que representa una tècnica senzilla i replicable a través de la qual es reforça la competència mediàtica dels ciutadans i dels professionals de la comunicació.

L’article presenta els resultats d’una investigació exploratòria que pretén contribuir a la comprensió del fenomen de la desinformació i, en concret, les notícies falses, com a amenaça al dret a la informació, base per a una participació política qualificada. Per a tal efecte, s’analitza la metodologia pragmàtica del periodisme de revisió de dades (fact checking), com una estratègia que pot enfortir la competència mediàtica, en ser replicable en exercicis de verificació de la informació que circula per Internet i, especialment, per les xarxes socials, on moltes vegades els continguts són compartits de manera acrítica.

El treball, extens i molt ben document, conclou, entre d’altres coses, que el periodisme de revisió de fets és una aportació a l’alfabetització mediàtica dels usuaris i dels periodistes, ja que els permet evidenciar un mètode senzill i replicable per a verificar la informació publicada en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials, com pas previ a l’acció de compartir-la. D’aquesta manera, es reforça la competència mediàtica, en la seva dimensió d’accés i obtenció d’informació, però també en el coneixement del procés de producció informativa, la qual cosa incideix en els àmbits tant de anàlisi com d’expressió dels ciutadans en els escenaris digitals, des de l’enfortiment de la seva capacitat crítica, que li permeti interactuar amb criteri, com a consumidor, usuari i productor de continguts en l’esfera digital.

Els nostres lectors poden accedir a l’article sencer clicant en aquest link.

 

Per: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia i Comunicació
Font Imatge: Poynter