Skip links

Foscor i fred de tardor per als mitjans de comunicació

Les notícies negatives sobre el comportament dels mercats dels mitjans en paper o digital, s’han prodigat a l’estiu. El paper diari segueix baixant als inferns i agost ha estat un mes per oblidar. El creixement de la publicitat digital es el porten les recerques i les xarxes socials, i els digitals purs acusen el cop. Mentrestant, la televisió tradicional comença a girar al embornal de la història. Estem davant d’un canvi en el model de negoci des de la publicitat als ingressos per audiència.

Agost ha estat un mes horrible per als grans diaris impresos a Espanya. El País, ABC, El Mundo, La Razón, El Periódico i La Vanguardia van vendre a l’agost 274.000 exemplars en conjunt, un 13,3% menys que en el mateix mes de l’any passat , segons dades de l’OJD.’El País ha estat el que més ha caigut: registra 84.000 còpies venudes de mitjana diària, amb una caiguda del 13%. El Mundo perd també un 13% i es queda en 56.000 exemplars. El segueix ABC amb unes vendes de 52.000 exemplars i una caiguda de 9,2%. La Razón pateix un enfonsament del 18,2% i es queda en unes vendes de 25.000 exemplars. La Vanguardia retrocedeix un 20,2%, amb unes vendes de 23.000 exemplars. El Periódico va vendre 31.000 còpies, un 14,5% menys. En comptes semestrals, el grup Prisa registra un retrocés del 12% en facturació per vendes, un 32% en els ingressos per promocions i el 12% en la publicitat impresa. Unidad Editorial anota una caiguda dels seus ingressos editorials de 6 milions d’euros en el primer semestre. Segons la consultora InfoAdex, entre gener i juny, la publicitat en tots els diaris va caure el 6,2%, a les revistes va retrocedir 4,5% i en els suplements i dominicals, el 6,2%. A Internet s’anota un augment del 11,7%.

Les recerques i les xarxes socials es mengen dos terços del creixement publicitari mundial. La inversió publicitària creixerà al voltant d’un 4% cada any durant els tres propers exercicis, fins a arribar una despesa total en 2020 de 581.000 milions de dòlars, segons les últimes previsions de Zenith. Però el 67% d’aquest increment hi menjaran les recerques pagades i la publicitat en xarxes socials.

Els mitjans digitals americans comencen a acusar el cop. Especialment els mitjans gratuïts són els que estan patint més. El Wall Street Journal anunciava recentment que el potent grup de mitjans digitals Vox Media no aconseguirà els seus objectius financers aquest any. Els grups BuzzFeed i Vice Media estan en dificultats. BuzzFeed va anunciar recentment que tancarà les seves activitats en podcast, concentrant les seves forces en la producció de vídeos per a plataformes com Netflix o Facebook. Al començament d’estiu es va tancar BuzzFeed France. El grup de mitjans digitals Mic, amb seu a Nova York, que dóna feina a un centenar de persones, s’ha de posar a la venda, llevat que sigui capaç d’augmentar el seu capital o reduir els seus costos, segons va escriure el Wall Street Journal.

Els gegants de mitjans europeus estan recorrent a grans inversions en capital risc. A Europa del Nord i Central, els principals grups de mitjans estan invertint agressivament en start-ups i empreses de comerç electrònic. L’alemany Axel Springer ha invertit en més de 100 noves empreses. Schibsted, de Noruega; Bonnier, de Suècia i Hubert Burda, d’Alemanya, inverteixen fortament en carteres de capital risc. També Bertelsmann, Hearst i 21st Century Fox, estan invertint en iniciatives corporatives. No obstant això, les principals cadenes de diaris i revistes d’Estats Units no estan fent moltes inversions en noves empreses. Per contra, la xinesa Tencent ha realitzat més de 300 inversions en start-ups en els últims temps.

Alarma a les televisions tradicionals: cauen la publicitat i les audiències. Telecinco i Antena 3 registren un descens de l’11% en la pressió publicitària durant el mes de setembre, seguint la tendència que ja es va apuntar a l’agost. Telecinco perd un 6% en la seva publicitat i Antena 3 marca un descens del 9%. Pel que fa a Cuatro i La Sexta, s’anoten la pitjor dada de pressió publicitària al setembre, amb una caiguda del 21%. El consum de televisió tradicional a Espanya disminueix en tots els targets. Els joves, especialment, perden 22 minuts. Els dos gegants audiovisuals espanyols, Mediaset i Atresmedia, han perdut 1.860 milions d’euros en borsa entre gener i setembre. Telecinco tanca setembre tenint la major quota de pantalla, amb un 13,7% de share.

Per: Miguel Ormaetxea / Media-tics
Font imatge: Nordic Walking Girona