Skip links

Google i Facebook hauran de pagar pels seus continguts als diaris

La Unió Europea intenta protegir els seus mitjans de comunicació i a la seva indústria cultural davant la potència dels gegants nord-americans d’internet. Les institucions europees van arribar a un acord per reformar la directiva europea sobre drets d’autor, gairebé 20 anys després de la seva entrada en vigor.

La norma havia quedat antiquada perquè a la fi del segle passat, quan es va posar en marxa, no es va tenir en compte el creixement exponencial dels continguts digitals. Després d’anys de pressió per part dels editors de diaris europeus, de les indústries culturals, dels activistes de drets digitals i sobretot de les grans plataformes d’internet, es va acordar el text d’una nova norma que va tirar endavant després d’una difícil negociació que va aconseguir portar a un punt d’acord a les en principi allunyades posicions de la Comissió Europea, els governs del bloc i el Parlament Europeu. La reforma intenta que els gegants d’internet paguin per l’ús dels continguts protegits per drets d’autor.

Per exemple, a Google l’obligarà a negociar i a signar acords de llicència amb els posseïdors de drets d’autor de qualsevol contingut perquè aquest pugui ser publicat a Google News o YouTube.

Compensació econòmica.- Així, Google haurà de compensar econòmicament als editors de diaris per difondre el seu contingut a Google News. A Europa, només Alemanya i Espanya tenen una norma similar, que per ara no ha tingut molt èxit. També haurà de pagar, per exemple, a les companyies discogràfiques o als autors i intèrprets musicals, i vigilar que en les seves plataformes no es comparteixin continguts protegits per drets d’autor.

El vicepresident de la Comissió Europea, Andrus Ansip, va celebrar l’acord assegurant: “Els europeus tindrem finalment unes normes de copyright modernes d’acord a l’era digital i amb beneficis per a tots”. No obstant això, els activistes de drets digitals rebutgen la nova norma perquè asseguren que obre la porta a la censura. Els grans diaris europeus van rebre la notícia amb satisfacció.

L’article 11 de la nova norma els dóna el dret a exigir a les grans plataformes d’internet -amb Google i Facebook en el punt de mira- un acord abans de poder publicar els seus continguts a Google News o al Facebook. Tots els continguts de premsa estaran protegits per aquest autor fins a dos anys després de la seva primera publicació. Google va dir durant la negociació que no té cap intenció d’arribar a acords amb cada diari europeu, de manera que simplement deixaria de difondre els seus continguts.

Els diaris més petits no semblen tan contents amb aquest article, perquè estimen que necessiten que els seus continguts es difonguin el màxim possible per internet, perquè això els generi tràfic d’usuaris digitals, i perquè temen que les plataformes d’internet es neguin a signar acords amb ells i es limitin a fer-ho només amb els grans diaris. Tot i aquests dubtes, l’eurodiputat responsable del text, Axel Voss, va dir que l’acord és “un pas enorme per als creatius europeus i per protegir la qualitat del periodisme independent”.

Beneficis sense invertir.- Els grans diaris denuncien que des de fa anys perden ingressos en publicitat que van principalment a gegants com Google o Facebook, que s’aprofiten de la seva feina en publicar gratuïtament els seus continguts. Al•leguen que aquestes empreses no inverteixen en periodisme però reben els beneficis -com ingressos publicitaris- de publicar els continguts d’altres.
L’acord arriba a un punt mitjà, pel qual les plataformes d’internet podran encara publicar gratuïtament “petits extractes” de les notes dels diaris, així com enllaços dels mateixos, però no els continguts complets.

La part normativa que afecta principalment a YouTube –i a plataformes similars- és encara més polèmica, perquè els activistes de drets digitals, representats principalment en el Parlament Europeu per l’eurodiputada alemanya Julia Reda, asseguren que pot fer que aquestes plataformes verifiquin cada vídeo que pugen per comprovar si viola algun copyright.

Això faria, denuncien, que es produeixi una mena de censura prèvia.

Per: El Esquiú Tecnologia
Font imatge: charlesmilander.com