Skip links

La innovació als mitjans locals: un valor en alça als Estats Units

Les notícies sobre innovació en l’àmbit local atrauen l’atenció dels mitjans i dels professionals. A finals d’agost el Nieman Lab de la Universitat de Harvard explicava en la seva newsletter que el Lenfest Institute posava en marxa un laboratori destinat a provar nous productes periodístics dins de l’àmbit de la informació de proximitat. És un exemple més que ens arriba dels Estats Units i alhora una mostra clara de la necessitat de trobar noves fórmules per a l’àmbit local.

El Lenfest Institute és una organització sense ànim de lucre amb seu a Filadèlfia. La seva missió és desenvolupar i donar suport a models de negoci sostenibles per a promoure el periodisme de proximitat. Després de dos anys d’activitat, ara ha creat el seu laboratori (Lenfest Local Lab) per a l’experimentació amb continguts informatius (notícies i altres gèneres). Al capdavant, hi ha situat a la periodista Sarah Schmalbach, que compta amb una gran experiència prèvia al laboratori d’innovació per a mòbils del diari britànic The Guardian.

Quin és l’objectiu d’aquest laboratori? Desenvolupar prototips de notícies locals digitals i experiències informatives orientades als lectors amb un equip multidisciplinari de desenvolupadors, dissenyadors, analistes i periodistes. El laboratori se centrarà en els productes que ajuden als ciutadans a conèixer i connectar-se amb les seves comunitats, provar la geo-localització i productes basats en interessos temàtics, així com noves maneres de facilitar que els ciutadans connectin amb els periodistes i amb els altres membres de la comunitat local.

Per exemple, es vol comprovar si oferint més informació sobre les activitats i decisions de les institucions públiques locals es pot proporcionar un millor context i alhora fomentar una participació ciutadana més informada. També es pretén provar noves maneres d’enviar notícies als residents a mesura que s’apropen a un lloc on han ocorregut notícies o en passaran, com ara notícies específiques dins d’un estadi esportiu o quan passen per un espai públic que s’està avaluant per a la seva remodelació. A partir d’aquestes noves experiències informatives, s’avaluarà quins d’aquests productes tenen valor per als residents locals, ajudant a desenvolupar nous models de negoci de proximitat.

L’empresari de televisió per cable H.F. (Gerry) Lenfest va fundar l’institut el 2016 amb l’objectiu de transformar la indústria de la informació en l’era digital i per garantir que el periodisme local de qualitat segueix sent la pedra angular de la democràcia nord-americana.

Aquesta iniciativa de Filadèlfia ve a completar les accions que ja es porten a terme en altres indrets dels Estats Units. Per exemple, l’acció de la Fundació Geraldine R. Dodge de Nova Jersey que dona suport als mitjans locals a través del seu programa “Informed Communities”. El seu propòsit és aconseguir que els ciutadans de Nova Jersey estiguin ben informats, compromesos i capacitats per prendre decisions i mesures per millorar les seves pròpies vides, així com per configurar el futur de les seves comunitats. El Democracy Fund és una altra iniciativa que dona suport financer a la innovació en els mitjans de comunicació. El seu programa “Public Square” té com a missió invertir en innovacions i institucions que ajuden a la gent a entendre i participar en el procés democràtic, especialment en l’àmbit local.

En definitiva, innovació i periodisme de proximitat han d’anar de la mà. Les informacions que ens arriben dels EUA són una confirmació de que és a través d’aquest binomi per on passa el present i el futur dels mitjans locals.

Per: Carmina Crusafon, doctora en Ciències de la Informació i col·laboradora de l’AMIC
Font imatge: Shorensteincenter