Skip links

L’atur entre periodistes descendeix per cinquè any consecutiu

l’Informe anual de la professió periodística d’enguany relata que l’atur a la professió relativitza la seva sagnia i reprèn una certa estabilitat després de les retallades experimentats en els últims anys. Aquest informe recull les dades aportades pel Servei d’Ocupació Pública que indiquen que entre els mesos de setembre de 2017 i de 2018 l’atur entre periodistes registra un descens del 4,3%. Això suposa el cinquè descens consecutiu des que el 2013 el nombre d’aturats assolís la seva xifra màxima. Pel que fa a aquest últim any, i si dividim, el nombre d’aturats per sexe, la pitjor part se l’emporten les dones, amb un 63% del total, enfront del 37% dels homes.

A més, s’ha mostrat una especial preocupació per la situació dels periodistes que exerceixen com a autònoms al nostre país. Luis Palacios, director d’aquest informe ha posat èmfasi en l’augment -de 11 punts respecte a l’any passat- del nombre de treballadors per compte propi que han de recórrer a un treball extra per complementar els seus ingressos. Cal destacar que el 26% dels periodistes espanyols treballen com a autònoms, enfront del 74% que consten com contractats.

Una altra de les variables que s’estudien en aquestes pàgines es troba l’assetjament en l’entorn laboral. El 63% dels homes i les dones estan d’acord en que l’assetjament en l’entorn laboral dels periodistes és poc freqüent. No obstant això, els percentatges varien a l’hora d’establir la procedència. El 67% de les dones, enfront del 41% dels homes, creuen que l’assetjament prové de jerarquies laborals superiors.
Quan s’aborda la situació laboral dels enquestats, el 65% dels acabats de llicenciar o menors de 30 assegura estar treballant. Aquest percentatge es complementa amb el 18% que es troba en pràctiques i el 17% que busca feina. En aquest sentit, el 77% dels que han trobat una ocupació asseguren estar contractat, una àmplia majoria amb contracte temporal; la resta ho fa com a autònom.

Pel que fa a retribucions es refereix, el 5% no reben cap ingrés, enfront del 12% que perceben 300 euros o menys, l’11% ingressen entre 300 i 500 i el 27% ingressen entre 500 i 1.000. El 33% restant assegura cobrar entre 1.000 i 1.500 euros.

Per: Prnoticias