Skip links

L’editor del Financial Times està convençut que els mitjans impresos tornaran a créixer

L’editor del Financial Times, Leonel Barber, està convençut que la caiguda dels diaris impresos va atenuar i aconseguirà reflotar un cop s’assentin les turbulentes aigües que inunden ara la indústria periodística , sobretot a causa de la falta de temps que existeix i que evolucionarà cada dia més cap a una necessitat que, de nou, els mitjans ofereixin una informació finita, jerarquitzada i profunda, davant de tanta fragmentació i infinitud de continguts a granel.

Barber segueix creient “en el valor i el futur de les edicions impreses: la instantània intel·ligent i editada de les notícies, amb anàlisis profundes i comentaris autoritzats. En l’era de la sobrecàrrega d’informació, ha d’haver un lloc en el mercat per al diari imprès, especialment en el cap de setmana”. Les declaracions es van produir durant una conferència en memòria de James Cameron a la City University.

En la sessió de preguntes i respostes després del seu discurs, Barber va reconèixer que la premsa impresa “està en declivi”, però va afegir: “Les revistes, que també compten com edicions impreses, simplement desapareixeran? No. Miri The Spectator, miri les vendes de Private Eye”. Barber també va predir que la indústria periodística està en la cúspide d’una “segona revolució tecnològica”.

Durant la seva conferència, Barber va dir: “Ens estem acostant ràpidament al moment en què tot el text podrà ser comprès per les màquines, una revolució tan gran com el llançament d’Internet. Les tasques rutinàries com escriure els guanys de les companyies i els informes del mercat de valors desapareixeran i tot s’automatitzarà. La propera fase d’IA serà encara més profunda, amb veu a text, el processament d’imatges i, per descomptat, l’idioma”.

Continuant amb les seves prediccions per al futur de les notícies, Barber va dir que “els algoritmes no faran prendre el control”. “Els banquers i inversors que necessiten informació fiable estaran encara més disposats a pagar molt per notícies fiables”, va dir.

Una altra predicció de Barber va ser que “les baixes barreres d’entrada permetran que sorgeixin noves empreses de notícies de nínxol sense costos heretats”.

Internet i els seus “agregadors gegants” encara solen ser culpats per “desarticular el discurs cívic, crear càmeres de ressò, monopolitzar els ingressos per publicitat i influir en les eleccions”, va dir Barber que reconeix que també han portat amb si una “explosió de creativitat i noves formes d’explicar històries”.

Barber va reconèixer que l’avantatge de FT és que és una publicació especialitzada, i ha indicat que els diaris de notícies generals necessiten trobar el seu “avantatge competitiu” i la seva pròpia especialitat per a ser rendibles.

També en el seu discurs, Barber va enumerar els grans desafiaments que enfronta el periodisme financer, inclòs el creixement de les relacions públiques, les relacions públiques tòxiques que soscaven la reputació i el periodisme independent, i l’auge dels mercats privats sobre els públics, el que dificulta l’accés dels periodistes a la informació.

 

Per Press Gaceta
Foto: FT.com