Skip links

Luis Collado confirma que la versió de Google News per afegir podcasts arribarà també a Espanya

Vaig acudir a la seu de Google a Espanya per jugar una partida de futbolí amb el màxim responsable dels acords amb els mitjans, Luis Collado. Realitzem l’entrevista en format vídeo i, entre bola i bola, li vaig preguntar com afrontaria Google l’aprovació de la directiva del copyright de la Unió Europea, com finançarà ara Google als mitjans, un cop acabat el fons Google DNI, o si pensa que els assistents de veu seran la nova home de les notícies i quines formes de monetitzar ofereix Google Podcast. També em va confirmar que el ja anomenat ‘Google News del podcast’ arribarà a Espanya per integrar-se als mòbils i assistents de veu. Collado va jugar al costat de l’Atleti. Va guanyar ell, és clar; el partit va ser a casa.

Li vaig comentar a Luis Collado que, la primera vegada que el vaig entrevistar, ell tenia bigoti i jo pèl a l’afro. “Ara”, li vaig dir, “tu portes barba i jo sóc calb”. Li suggeria que em semblava bona metàfora de la bona marxa de Google i com ens ha anat als periodistes.

Li vaig dir que, quan el vaig conèixer, ell era el responsable de Google Books, després la seva targeta de visita va canviar a Google Play, després va passar a exercir com a màxim responsable a Espanya de Google News, fins que la seva companyia va decidir tancar aquest servei quan una taxa l’obligava a pagar als mitjans per afegir notícies.

Per això, vaig fer broma sobre quin era el seu actual càrrec, sobretot, en una conjuntura (l’entrevista es feina el 9 de gener) en què la Unió Europea (UE) negocia, tramita, rectifica -o jo què sé la polèmica directiva del copyright i Google Podcast ja és un player tecnològic més al nostre país, juntament amb Spotify i el totpoderós iTunes d’Apple.

Quin és  el teu càrrec ara a Google Espanya, Luis?, li vaig inquirir. Va somriure i vam disputar la primera pilota. Va marcar ell el seu primer gol.

Després de molts circumloquis -estava entrevistant un responsable d’una multinacional tecnològica-,  Luis Collado, Global Product Partnerships Manager EMEA de Google, em va donar mig titular.

Havia pactat amb ell, minuts abans, que la nostra xerrada pivotaria, sobretot, al voltant de Google Podcast, i  el previsible boom que tindrà aquest format el 2019; però tampoc volia deixar de preguntar-li -hi insisteixo- per la directiva del copyright, reforma que vol que Google News pagui royalties als mitjans per cadascuna de les notícies que enllaç, i durant cinc anys.

Luis Collado sí em va confirmar que Google està experimentant amb intel·ligència artificial per traslladar la versió de Google News al format podcast. L’objectiu és inserir en els seus assistents de veu i mòbils un feed d’àudio de butlletins informatius. L’usuari li demanaria a l’assistent que el posi al dia de l’actualitat així: “Hola, Google, quines notícies hi ha avui?”.

D’aquesta manera, començaria a escoltar els butlletins produïts per mitjans que tinguessin acords amb Google per tal servei; és a dir, presents en el seu ecosistema d’assistent de veu (domèstics i mòbils): Google Assistant. La idea és traslladar el mateix model al format àudio amb el qual Google News ja afegeix notícies de tercers des de la seva pestanya Notícies. “Estem iniciant als Estats Units proves amb un nombre important d’editors i, en menys temps del que pensem, s’expandirà i arribarà també als nostres mercats”, va confirmar Luis Collado.

Així, com tot producte que desenvolupa Google, el ja anomenat ‘Google News del podcast’ arribarà a Espanya quan es donin les oportunitats de negoci. Li vaig insistir a Collado si Google ja tenia acords amb mitjans espanyols per desplegar aquest tipus d’agregació al nostre país i em va revelar que si. No em va donar noms; almenys, no amb la càmera gravant.

“Estem amb un bon nombre de mitjans, amb mitjans tradicionals, amb mitjans purament digitals, amb mitjans locals, amb especialitzats, amb emissores de ràdio i amb televisions”, em va revelar Luis Collado.

 

Google treballa en noves mètriques per rendibilitzar els podcasts

Un altre focus d’interès dins d’aquest format és conèixer si Google aportarà mètriques, dades o estadístiques més amplies que permetin als creadors de continguts rendibilitzar de manera més eficientment els seus programes.

Per mitjans i anunciants, cal saber no només el nombre de descàrregues d’un podcast, sinó moltes més variables. En aquest sentit, Collado ens va avançar que estan per la feina dins la seva multinacional. “Estem treballant en construir eines de mètriques específiques per als podcasts. Estan en una fase encara molt inicial, però sabem que és important que hi hagi més analítica al voltant de la veu”, ens va dir Collado.

I és que amb el món podcast passa el mateix que amb l’ou i la gallina. Des de Google, són conscients que aquest nou ecosistema sense contingut no crearà oients, i sense oients tampoc ningú es ficarà a apostar per continguts.

Enmig de tot, la pregunta és òbvia. Perquè els mitjans desenvoluparan un altre format més dins del seu model de negoci quan encara no estan clares les vies de monetització? Li vaig preguntar a Collado si tot passa pel de sempre: publicitat,  patrocini i subscripció  (aquesta seria l’última fase en un mercat madur i no incipient com l’actual).

“La monetització ve sempre després que hagi usuaris que adoptin i consumeixin una tecnologia. Aquestes fórmules tradicionals de monetització arribaran, però també d’altres, de manera innovadora, perquè aquest nou entorn sigui sostenible i amb futur”, va afegir Collado.

El que està clar és que les tecnològiques -Google, Amazon, Apple i la resta de players- volen que els assistents de veu entrin a les cases dels usuaris, com va entrar i es va universalitzar internet. Per a això, estan intentant que aquests assistents (Alexa, Google Home, Homepod) es converteixin en la nova home (portada) dels mitjans digitals. En el cas de Google, “el Google News de l’àudio” seria un dels hams, segons intueixo de les declaracions de Luis Collado.

 

Google subvenciona creadors de podcast amb 40.000 dòlars

No obstant això, el camí cap a més continguts de veu també requereix inversió. I Google té pasta. Per això, també elaborar als Estats Units un programa d’ajudes a podcasters. Google selecciona els creadors, els finança el seu show amb 40.000 dòlars i els proporcionen cursos d’entrenament durant 20 setmanes per així accelerar la producció dels seus continguts.

Google Podcast Creator Program  va tancar ja la seva primera ronda de selecció i obrirà la segona a la primavera. Li vaig preguntar a Collado si Espanya comptaria amb una iniciativa similar. “Aquest programa està orientat a la innovació. Quan analitzem bé si, realment, està sent una font d’innovació, s’analitzarà la possibilitat d’estendre-ho a altres territoris”, ha exposat.

Dono la volta a l’entrevista, i torno al punt de partida, per preguntar per la directiva del copyright sense preguntar per la directiva del copyright. Vaig esmentar que em resultava curiós que la seva companyia estigués desenvolupant el Google News dels podcasts quan, precisament, aquest model d’agregació compta amb molta inseguretat jurídica a la Unió Europea.

Brussel·les vol que Google News pagui als mitjans quan afegiu notícies amb titular i extractes -snippets- [ article 11 de la Directiva]. Per a mi, m’era estrany que aquesta reforma, que compta amb la pròpia oposició de Google, es produeixi mentre Google avança per implantar aquest mateix model en altres formats: el podcast.

Jo no entenia res, o, almenys, vaig adoptar un posat de no entendre res. De fet, la pregunta que vaig formular estava mal formulada, i expressament. Luis Collado em va marcar un gol, mentre. “El text de la directiva canvia gairebé contínuament. Ara acaba d’entrar una nova presidència a Europa, en mans de Romania. No sabem encara per on anirà la directiva final. Estem analitzant diferents escenaris per veure com reaccionar quan sapiguem exactament el que passarà”.

No obstant això, va suggerir: “Estem contemplant si aquesta possibilitat [pagar per afegir notícies] és la que al final arriba a ser una realitat. Però no tenim cap seguretat que sigui una possibilitat i estem contemplant altres possibilitats, que poden ser radicalment diferents”, va dir Collado.

Vaig enllaçar la directiva del copyright, de manera artificiosa, amb la línia de 150 milions d’euros que Google ha repartit entre els mitjans europeus en tres anys, a través del Google DNI per aquests creessin grans projectes, mitjans i prototips.

 

Google seguirà finançant mitjans a través de Google News Initiative

Vaig preguntar a Collado que si aquest fons era per finançar el periodisme, què passarà quan s’aprovi tal com està la directiva del copyright. Suggeria que Google haurà de pagar-li als mitjans dues vegades: una, via subvenció ja aplicada; i una altra, via drets d’autor.

Va somriure.

Què passarà ara amb el Google DNI quan es tanqui l’última finestreta que es dilucida al març? Podran beneficiar-se dels diners de Google aquells mitjans que ja van rebre diners de Google? Faci clic la redundància.

La resposta és que sí.

Collado em va explicar que el tancament de l’última finestreta de Google DNI va fer que aquesta iniciativa mutés en una altra de caràcter global: Google News Initiative. A Espanya, per exemple,  La Sexta i EuropaPress  van accedir a finançament per desenvolupar projectes de vídeo al costat d’un total de 87 mitjans.

No obstant això, aquestes noves línies no són una sol·licitud oberta, sinó més aviat un acord a porta tancada i un a un entre Google i els mitjans.

“Google DNI ha tingut tres anys de vida, en efecte, que acaben ara amb l’última ronda del Fons d’Innovació. El que al maig es va anunciar és la translació d’aquesta iniciativa europea a una iniciativa global, a la qual es pot adherir qualsevol mitjà”, finalitza Collado. (Infografies: Faro de Vigo i Asociacion Podcast)

 

 

Per David González / Red de Periodistas