Skip links

Els mitjans aconsegueixen “registres històrics” d’audiència gràcies al periodisme de qualitat

La crisi que viu la premsa a l’Estat espanyol s’ha vist mitigada gràcies a l’augment de lectors a les edicions digitals dels mitjans d’informació. Tot i la caiguda anual del 13,4% dels lectors en paper que ha estat registrada per l’últim informe fet públic per l’AMI (Associació de Mitjans d’Informació). L’audiència diària dels mitjans d’informació espanyols ha passat dels 6.450.000 lectors en paper a l’any 2017, als 5.586.000 lectors en aquest 2018.

El president de l’AMI, Javier Moll –president també de Prensa Ibérica, grup editor, entre d’altres, de Regió7 i Diari de Girona–, va clausurar la conferència anual d’aquesta entitat amb un missatge d’optimisme cap al sector. “La gent aprecia la qualitat dels nostres continguts. Mostra d’això és que s’estan aconseguint registres històrics”, va assenyalar en referència a les últimes dades de l’estudi Claves de la información 2018.

Segons l’anàlisi, l’audiència creixerà per tercer any consecutiu. En concret, ho farà l’1,7% el 2018, en què aconseguirà una xifra total de 17,5 milions de lectors diaris. La caiguda dels ingressos per venda d’exemplars a la premsa escrita, s’espera que es tanqui en un 9,5% en aquest 2018. No obstant això, la venda de publicitat digital arriba als dos dígits en el tercer trimestre del 2018, fet que podria permetre sostenir la xifra de venda publicitària de l’exercici 2018, tot i la menor venda de publicitat en paper.

Sota el lema Continguts de qualitat, periodisme de debò, l’edició d’aquest any de la conferència anual de l’AMI va tenir la presència de destacats ponents, com el periodista turc Ca Dündar; la responsable de desenvolupament de negoci de Politico Europe, Gilhean Slater; el responsable de desenvolupament editorial del periòdic suec Dagens Nyheter, Martin Jönsson; la directora del projecte The Trust Project, Sally Lehrman, i el president de la comissió de llibertat de premsa de l’Associació d’Entitats Periodístiques d’Argentina (ADEPA), Daniel Dessein.

Tots van abordar temes com l’estat de la llibertat de premsa, l’auge de les notícies falses (fake news) i els mètodes per combatre-les, la importància dels continguts de qualitat o la recerca d’ingressos a través de les subscripcions. “El nivell dels conferenciants ha fet bo el lema de la conferència anual del 2018. A AMI pensem que junts podem aprendre els uns dels altres, per estar més preparats per afrontar el futur i arribar més lluny”, va sentenciar Javier Moll.

La part de negoci va estar representada, entre altres, pel responsable de Desenvolupament Editorial del diari suec Dagens Nyheter. Martin Jönsson va explicar que als països nòrdics el model de subscripcions resulta cada vegada més rendible, sent un fenomen que no para de créixer. “El 77% dels usuaris digitals a Suècia paguen per alguna cosa. Hem guanyat un 30% de subscriptors digitals. I vam pensar que al maig el nombre de subscriptors de pagament podria superar al dels nostres lectors gratuïts”, va dir.

En el cas de Polític Europe, el creixement de les persones disposades a pagar per continguts ha passat d’un 8% a un 45%. El seu responsable de Desenvolupament de Negoci, Gilhean Slater va desgranar algunes de les claus perquè aquest mitjà s’hagi convertit en els últims tres anys en el més influent d’Europa, per sobre de Financial Times o The Wall Street Journal. “Posem el focus en la conversa diària”, va assenyalar Slater. Mostra d’això és el projecte Brexit PRO, un projecte de notícies, alertes i continguts, nascut de l’interès de l’opinió pública per conèixer més sobre les conseqüències del que suposa la separació del Regne Unit de la Unió Europea.

La conferència anual de l’AMI va tenir la participació de Ca Dündar, el periodista turc exiliat a Berlín després d’haver estat empresonat per la publicació d’unes imatges que evidenciaven una venda d’armes de Turquia a Síria el 2014. Dündar va relatar tot el que va viure després de la publicació del seu reportatge, incloent-hi el seu intent d’assassinat o la separació de la seva dona, a la qual va qualificar d’«ostatge de Turquia» després que les autoritats li impedissin sortir de país. Malgrat tot, el periodista, guanyador del Golden Pen de WAN-IFRA (Associació Mundial de Periòdics i Editors de Notícies), insisteix que no es pot fer res més continuar lluitant pel periodisme i la democràcia, en la qual segueix creient. “No és fàcil ser periodista en cap lloc del món, però especialment a Turquia. No podem abandonar, hem de continuar lluitant per defensar les nostres llibertats”, va defensar en la conferència 2018.

Un dels grans desafiaments dels mitjans d’informació és recuperar la confiança perduda per part d’alguns lectors com a conseqüència de les notícies falses. Per combatre les informacions no fiables des de l’àmbit dels mitjans va néixer The Trust Project, projecte en el qual participen, entre altres, els diaris espanyols El País o El Mundo.

La seva directora, Sally Lehrman, va detallar que el projecte neix d’una preocupació digital per oferir continguts de qualitat i verificats. “Comencem a fer servir un algorisme per detectar el periodisme de qualitat. La nostra missió és amplificar el compromís per la transparència perquè el públic pugui prendre les millors decisions, les informades. El públic intenta esbrinar quines notícies són reals i quines són falses. La idea és ser un far per a les plataformes i xarxes. Que siguin capaces de trobar notícies veraces i així arribar al públic amb garantia”, va asseverar Lehrman.

 

Per Mediàtic/Àmbit d’Estratègia i AMI
Foto: Europapress