Skip links

Els mitjans espanyols comencen a repensar-se de veritat “la batalla pel clic”?

Tard, però a temps de rectificar, alguns mitjans de comunicació espanyols comencen a replantejar-se la deriva en què havien entrat d’anar banalitzant els continguts per aconseguir més pàgines vistes i més impressions publicitàries, en detriment del periodisme de qualitat. La reflexió sembla que comença a arribar també als periòdics que defensaven que ara calia fer periodisme i a més “fer una altra cosa” per sobreviure.

El problema: si es fa una altra cosa a més de periodisme, i en la jerarquització, aquesta “altra cosa”, se situa com a més important que el periodisme, i l’esforç en la distribució del contingut se centra en aquesta “una altra cosa”, el que arriba al ciutadà no és precisament el periodisme de qualitat.

En aquesta línia es manifestava aquesta setmana, per exemple, Jesús Maraña, director de Infolibre, qui indicava que “la velocitat d’aquests temps fomenta sens dubte el mal periodisme”, que es tradueix en “el sensacionalisme, la banalitat i la guerra del clic”. I el que, segons el parer del periodista, subjau en tot això és la “recerca desesperada d’elevar l’audiència a qualsevol preu per augmentar els ingressos publicitaris”. Aquesta celeritat en l’exercici professional del periodisme donen origen a les notícies falses, “ja que no es contrasta suficientment la informació”, va subratllar. Maraña ha fet aquestes declaracions en el marc de la XVI edició dels cursos d’estiu de la Universitat Pablo d’Olavide, a Carmona, on es va clausurar el curs Periodisme: la veritat i la mentida, que organitza l’Associació de la Premsa de Sevilla.

El president de la FAPE, Nemesio Rodríguez, també demanava aquesta setmana que acabi ja aquesta obsessió pel clic en els mitjans espanyols, per l’usuari únic, encara que estigui un segon i es vagi, captant amb continguts banals. “Els mitjans han d’apostar per la informació de qualitat i abandonar l’obsessió pel clic a la recerca d’audiències sigui com sigui, i no deixar-se seduir per la banalitat dels continguts que circulen per les xarxes”

També Victoria Prego alertava aquesta setmana sobre el cobrament per continguts. La presidenta de l’Associació de la Premsa de Madrid (APM), va alertar que  el periodisme es troba amenaçat per dos fenòmens: la informació gratis i la desinformació, en el lliurament dels Premis APM de Periodisme. Prego va advertir que “el bon periodisme cal pagar-lo”. La presidenta de l’APM va assenyalar també que “si els ciutadans no comprenen que per tenir una bona informació han de pagar alguna cosa estarem morts, no com a periodistes que també, sinó com a ciutadans”.

 

Per: Fundación Luca de Tena
Foto: bbva.com