Skip links

Monetització i credibilitat: els reptes del periodisme digital

La professió s’està enfrontant a fenòmens que la desafien com el SEO, el mur de pagament, el branded content o les notícies falses, tal com es desprèn del primer debat sobre periodisme digital organitzat pel ICEMD. Quin és el futur que li espera al periodisme en plena revolució digital?

L’Institut de l’Economia Digital d’ESIC Business & Marketing School, ICEMD, ha organitzat el seu primer debat sobre aquest tema en el qual ha participat el responsable de continguts de NetMediaEurope, Pablo Fernández, al costat de altres professionals del sector, com són Mónica Vall, César Muela, Darío Manrique, Esther Macías, Fátima Gordillo i Marc Serra.
El posicionament en cercadors, per exemple, és vist per Pablo Fernández amb recel. “El SEO”, segons ell, “està matant la professió. L’important no és la quantitat de lectors o clics, sinó la qualitat del contingut, que al final repercuteix en una audiència de més qualitat”, defensa. “Com a periodistes, sabem que escriure per a Google va gairebé contra la professió”, afegeix Marc Serra, responsable de la secció de tecnologia de Voz Pópuli, “però molts mitjans veuen en el SEO la seva raó de ser, i no tant en la qualitat del contingut”. Serra explica que “el SEO no ens dóna de menjar, és la publicitat de les empreses la que paga els salaris, i aquesta publicitat la dóna la qualitat de la feina, no la quantitat”. I va més enllà: “Sabem que molt pocs mitjans viuen de la publicitat programàtica, gairebé tots viuen de la publicitat institucional”.

Quant a la monetització que sorgeix del pagament per llegir contingut a internet, Darío Manrique, redactor en cap d’El País Retina, opina que “malgrat tenir tota la justificació del món” és un model que “no ha sabut manejar pels mitjans ja que els usuaris poden trobar la informació en molts més llocs, de manera que qui s’anima a posar-ho, acaba veient com els seus lectors van a la competència”.

Partint d’aquí, “el mur de pagament només té sentit quan ens aporta un valor diferencial, cosa que els altres no tenen i pel que s’estigui disposat a assumir un cost”, raona César Muela, membre fundador de Weblogs SA i responsable editorial de Xataka. I el branded content ? Esther Macías, redactora en cap de la revista Computerworld d’IDG, està a favor “però no a costa de la qualitat, perquè si perds la qualitat perds la credibilitat”.

Un problema actual és la difusió de fake news o el paper de les xarxes socials. Perquè tenen influència aquestes notícies? Segons Fàtima Gordillo, cofundadora i responsable de continguts de la revista digital Teknlife, perquè la cultura de la por torna “molt fàcil que et creguis qualsevol cosa, sobretot qualsevol informació que et doni seguretat, encara que sigui mentida”. És més, Mónica Vall, fundadora i responsable de continguts de Bit Life Media, creu que a la gent li agraden aquestes notícies falses perquè resulten interessants i adverteix que “promoure la cultura del contrast és complicat perquè tot el que suposi un esforç extra no és una cosa freqüent “.

Així les coses, els professionals que van participar en el debat conclouen que el periodisme ha de buscar la rendibilitat sense perdre la seva essència, que és la d’oferir informació contrastada, veraç i rellevant. I oferir també un toc reflexió als lectors, cosa a la qual podrien contribuir fenòmens tecnològics com el Big Data. S’espera que vagin apareixent més mitjans i que es potenciï la multiplataforma.

Això sí, el futur és incert. Pablo Fernández considera “essencial continuar adaptant-se als canvis. Fa deu anys ningú parlava del “mobile first”, així que d’aquí a deu anys ens trobarem amb altres tendències”, aventura. (Gràfic: Forbes Mexico)

Per: IT Espresso
Font imatge: Forbes Mexico