Skip links

La professió periodística normalitza les pressions: 8 de cada 10 dircoms les exerceixen

La professió periodística es devalua any rere any pels efectes d’una crisi que no cessa. Al deteriorament progressiu de les condicions laborals cal afegir, d’un temps ençà, la menor independència que perceben els periodistes en l’exercici del seu treball.

La manca de llibertat periodística està íntimament relacionada amb l’existència de pressions sobre el professional a l’hora de recollir certs elements en les seves informacions. Una situació incòmoda que, a força de treure a la palestra, ha acabat per ser assumida entre els professionals de la informació i cada vegada més promoguda des dels departaments de comunicació .

Així ho constata l’associació de la Premsa de Madrid (APM) en el seu últim Informe anual de la professió periodística. En ell posa de manifest que el 81% dels periodistes reconeix haver rebut pressions al llarg de la seva vida professional. Si bé aquest percentatge creix a un lleu ritme de l’1% anual, és 20 punts superior al que registrava la mateixa enquesta fa deu anys.

Com sigui, les coaccions afecten per igual tant a periodistes contractats com als autònoms. L’informe destaca percentatges similars entre els que reconeixen cedir a les pressions en el primer grup (75%) i el segon (72%). Situació que porta al fet que dos de cada tres professionals de la informació hagin exercit sobre si mateixos alguna forma d’autocensura .

L’informe de l’APM destaca com a novetat la frecuencia amb la qual el mitjà realitza una cobertura informativa favorable d’una empresa o institució en qüestió a canvi de publicitat. Només el 18% dels contractats i el 9% dels autònoms diuen que aquesta pràctica no es fa mai.

Habitualment la pressió procedeix directament dels directius del mitjà per al qual treballa el periodista (el 64% dels contractats i 68% dels autònoms), i tenen el seu origen en els interessos particulars de les mateixes empreses (44% i 49% respectivament).

Les coaccions també arriben dels poders polítics (16% i 20%), econòmics (13% i 26%) i agències de comunicació o gabinets de premsa (8% i 20%). Dins d’aquests últims crida l’atenció que gairebé vuit de cada deu comunicadors consideren que han d’exercir algun tipus de pressió .

Dels 468 consultats, el 20% diu fer-ho en moltes ocasions, si bé més de la meitat de les ocasions solen complir ordres d’algú superior. Cap dels comunicadors contractats admet que aquesta decisió hagi sortit sempre d’ell, davant del 7% que admet prendre la iniciativa moltes vegades i el 15% eventualment.

Per: Dircomfidencial
Font imatge: El Independiente