Skip links

La relació amb Facebook de dotze diaris europeus: Asimetria, incapacitat per monetitzar i incertesa

“Tots els mitjans estudiats continuen experimentant una relació d’asimetria, incapacitat de monetitzar efectivament l’abast fora de la xarxa social, incertesa (com els canvis sobtats i de vegades inexplicables que poden transformar el rendiment de la nit al dia), i preocupació pel risc de la plataforma a llarg termini. Aquesta ha estat una de les moltes conclusions que ha obtingut l’últim informe del Reuters Institute Digital News Report sobre la relació de dotze mitjans de comunicació europeus diferents amb Facebook. No obstant això, l’institut d’investigació coordinat per la Universitat d’Oxford ha conclòs també que, tot i que les companyies analitzades se senten “frustrades”, Facebook segueix sent la xarxa social més rendible en termes de “trànsit, accés extern a la web i venda de subscripcions”.

L’institut ha extret aquestes dades de les 21 entrevistes realitzades a editors i gerents de mitjans de sis països europeus diferents (Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Polònia i Regne Unit) i de l’estudi de les seves estratègies en xarxes amb l’eina Crowd tangle, ideal per el monitoratge de publicacions a Facebook, Twitter i Instagram. Els diaris i cadenes de televisió contactats han estat LCI i Le Monde (França); TgCom24 y La Repubblica (Itàlia); TVN24 y Gazeta Wyborzca (Polònia); ITV News y The Times (Regne Unid); n-tv y Süddeustche Zeitung (Alemanya), e Iltalehti y Helsingin Sanomat (Finlàndia); una divisió que es caracteritza per la dualitat premsa escrita-comunicació televisiva (excepte en el cas de Finlàndia, on només s’han pogut estudiar dos mitjans de premsa escrita).

A més de la relació amb Facebook, el Reuters Institute ha analitzat quines són les estratègies emprades amb les altres dues grans xarxes socials del nostre temps: Twitter i Instagram. Pel que fa a la primera, asseguren que el valor del seu ús resideix en la capacitat per “generar abast i visibilitat a través de notícies d’última hora, especialment en el cas de polítics, periodistes i amants de les notícies”. Amb Instagram el negoci no està tan clar, pel fet que les companyies preguntades segueixen en una etapa “experimental”. No obstant això, aquesta plataforma es planteja com una oportunitat d’expansió: “Instagram es veu com una xarxa social de ràpid creixement, amb un potencial significatiu per oferir un alt compromís d’audiència i promoure marques de diaris, especialment per a les audiències més joves.”

Percentatge d’ús de les grans xarxes socials en els països usats com a mostra / Captura

El controversial algoritme de Facebook
Cal destacar que l’estudi també ha posat el focus en la capacitat d’adaptació dels mitjans a l’inrevés que li va donar Facebook el gener passat. La companyia, encapçalada per Mark Zuckerberg, va decidir canviar el seu algoritme i donar-li més rellevància a les publicacions que tinguessin continguts personals, en detriment de les pàgines d’empreses, marques i mitjans de comunicació. Aquest canvi va crear a l’entorn del periodisme una incertesa que en l’informe es descriu com “escenari apocalíptic”. Ara bé, un cop fet l’estudi, l’institut conclou que la realitat en la majoria dels casos “està molt lluny d’aquest escenari”, malgrat que les dades no acabin de ser concloents.

Aquest resultat es deu al fet que l’impacte d’aquest algoritme varia segons el mitjà que es miri, de manera que no es pot assegurar que fos desastrós per a tots; de fet, com expliquen en el propi informe, algun que altre mitjà fins va augmentar el trànsit: ” Le Monde i LCI van veure disminuir les interaccions en gairebé un terç, però, per exemple, The Times va veure créixer les interaccions. No hi ha un patró clar o enfocament únic que expliqui aquesta variació (i hi ha molts factors externs que no podem controlar), però en general les organitzacions que van augmentar la seva activitat a Facebook han vist una disminució menor en les interaccions que altres, havent-hi alguns casos de creixement “.

Gràfic en què es mostren els tipus de “post” que pugen els mitjans analitzats: “Links”, vídeos nadius de Facebook i fotos / Captura de pantalla

Malgrat que no es pugui demostrar que el canvi d’algorisme hagi causat un impacte negatiu en els mitjans estudiats, sí que s’ha posat un exemple per poder burlar les traves imposades (1). Principalment, com explica Alessio Balbi, director de continguts en línia de La Repubblica entrevistat per l’informe, la solució passa per augmentar la publicació de vídeos nadius de la pròpia xarxa social: “Com Facebook va manipular l’algoritme, aquests vídeos de la pròpia plataforma van ser recompensats a nivell de engagemente, de manera que publicar afavorir el contingut no audiovisual -com els enllaços- que publiquem posteriorment”.

“Incertesa considerable”, però manteniment de la inversió
Com conclouen en l’informe, els resultats mostren que els periodistes entrevistats senten una clara preocupació per la volatilitat de les xarxes socials que utilitzen, però no per això han decidit fer-se enrere en el que consideren una oportunitat per millorar el treball que s’ha estat fent . “Les relacions dels mitjans de comunicació amb les xarxes socials continuen caracteritzant-se per frustracions freqüents, una incertesa considerable (especialment a mesura que els algoritmes i les prioritats canvien, de vegades de manera espectacular i sense previ avís), i pel risc de la plataforma a llarg termini. Però també mostra que els editors continuen invertint, adaptant-se i experimentant en plataformes amb les que competeixen per l’atenció i la publicitat,

(1) Un recent informe de Chartbeat, un dels mesuradors de trànsit en línia més populars entre els mitjans, va revelar fa un parell de dies que el trànsit generat per Facebook ha baixat un 40% en l’últim any.

Per: Dámaso Mondéjar / MIP-Universitat Miguel Hernández
Font imatge: postcron.com