Skip links

La sagnia del paper provoca “un estrip” de 21 milions als editors, en un difícil 2018

En un moment històric en què els principals grups editors espanyols han avançat les seves intenció de cobrar als lectors de les seves edicions digitals pel accés a una part dels seus continguts, el paper encara provoca maldecaps en els seus executius. La seva decadència va començar fa més d’una dècada i ha provocat, entre altres coses, que cap dels diaris generalistes vengui més de 100.000 exemplars diaris en un país de 46,5 milions d’habitants. Durant els nou primers mesos de l’any, Prisa, Unidad Editorial i Vocento van notar un impacte negatiu que va ascendir a 21 milions d’euros com a conseqüència de la crisi de la premsa.

 

RCS MediaGroup, la matriu italiana de Unidad Editorial, reconeix en el seu informe de gestió més recent que el descens de la difusió de les seves capçaleres va generar un efecte negatiu de 8,4 milions d’euros  en els seus comptes, pel que fa als 9 primers mesos de 2017.

En aquest temps, la difusió de El Mundo ha caigut el 6,8% i la de Marca, l’11,4%. Per la seva banda, les dades de trànsit de les seves web -segons l’estadística de l’empresa Omniture, que utilitza RCS- han millorat el 16,2 i el 32,2%.

Certament, els resultats de la companyia dirigida a Itàlia per Urbano Cairo i presidida a Espanya per Antonio Fernández Galiano, han millorat en els tres primers trimestres de l’any, tot i la caiguda del paper. El seu resultat d’explotació EBITDA va ser un 64,6% millor que el de l’any anterior (24,6 milions d’euros), mentre que la seva facturació per publicitat neta va augmentar el 5,3%. En aquest temps, a més, el pla d’estalvi posat en marxa pel seu amo li ha permès reduir 9,8 milions d’euros en costos.

La premsa de Prisa. La divisió de premsa del Grup Prisa també va oferir senyals de debilitat durant aquest període, en què els seus ingressos, de 144.900.000 d’euros, van ser un 8% inferiors als de l’any anterior (157.400.000).

La facturació publicitària es va mantenir constant, però la procedent de la circulació d’exemplars va caure el 13,3% (8 milions), mentre que la que el grup va obtenir a través de les promocions, el 17,7%. La companyia no va ocultar la realitat de la premsa en l’informe que va presentar davant el supervisor dels mercats: “L’increment de la publicitat digital (13%) i els altres negocis digitals no ha permès compensar la caiguda de publicitat no digital i la caiguda dels ingressos per circulació”.

Vocento també nota l’efecte.- La tercera companyia cotitzada que ha ofert dades econòmiques sobre la seva activitat en els nou primers mesos de 2018 és Vocento, que encara té una gran dependència del negoci del paper. Les seves pèrdues es van reduir el 70,8% en aquest espai de temps, però els seus ingressos van baixar el 3,6%. Els relatius a la  venda d’exemplars, el 4,3% (5 milions), mentre que els  publicitaris, el 2,9%. Aquests factors van repercutir sobre el seu resultat operatiu EBITDA, que va baixar el 6,9%.

La facturació d’ABC  va baixar el 6%; la dels regionals, el 2,3%, mentre que la dels suplements i revistes, el 7,2%. Un cop més, va tornar a caure la difusió de totes les seves capçaleres.  La Verdad va perdre el 14,1%; Sur, el 9,5%; Ideal, el 7,6%;  El Comercio, el 7,6%; Hoy, el 7,5%; ABC, el 7,3%; El Diario Vasco, el 7,3%; Las Provincias, el 6,7%; El Norte de Castilla, el 6,6%; El Correo, el 6,5%; La Rioja, el 6,4%; i  El Diario Montañés, el 6,3%.

Aquestes dades es van registrar en un any en què, segons la consultora Infoadex, la publicitat en els diaris ha baixat el 6,1%, a les revistes, el 5,4%; i en els suplements i dominicals, el 8,4%. A internet, ha millorat el 12,8%, però, com deia Prisa en el seu últim informe de gestió, no ha estat suficient per equilibrar els comptes.

Fa unes setmanes, Prisa i Vocento anunciaven un acord per a la venda conjunta de publicitat digital, al qual també s’ha sumat Godó; i al qual es podrien adherir pròximament Moll i Unidad Editorial. I el 2019 s’espera que els grans grups de premsa estableixin murs de pagament a internet. Tots aquests esforços van encaminats a millorar la situació financera d’unes capçaleres que encara no s’han sobreposat a la decadència del paper.

 

Per: Rubén Arranz / Vozpópuli Empresas
Imatge: APP Tenerife