Skip links

Com seran les revistes del futur?

Adaptar-se a nous contextos i moments de lectura, entendre que hi ha nous interessos pel que fa a continguts i assumir una nova posició en la relació suport-audiència semblen qüestions clau per garantir el futur del mitjà.

Les revistes, enteses com a suport publicitari, aporten un 20% més pel que fa al record de marca respecte a altres mitjans que tenen els anunciants al seu abast. És per això que s’ha de buscar de cara al futur un model de relació amb el consumidor aplicat a la seva demanda en l’actualitat. I aquesta demanda passa per adaptar-se a nous contextos i moments de lectura, entendre que hi ha nous interessos pel que fa a continguts i per assumir una nova posició en la relació suport-audiència. Aquesta és una de les principals conclusions a què s’ha arribat en el VIIè Fòrum de Revistes d’ARI, que ha acollit a dotzenes de professionals publicitaris d’aquest àmbit i als principals grups editorials que operen a Espanya i els seus representants comercials.

El fòrum s’ha celebrat per parlar sobre el futur del paper i els processos de digitalització en el món de la premsa i les revistes, posant sobre la taula les conclusions més rellevants dels experts del sector. Del debat generat pot extreure que les revistes del futur hauran de ser més obertes i proactives cap al consumidor. “La relació del consumidor amb el mitjà ha canviat. Vol que se l’escolti – explica Camèlia de la Nava, advisor to the CEO de Dentsu Aegis Network Iberia & SS Àfrica- Això permet moltes oportunitats i és or mòlt per a les marques”. “A més les revistes formen part de l’estil de vida del consumidor, aportant credibilitat a les marques. I poden controlar l’entorn en si i els continguts, no com altres mitjans” , va afirmar Pedro Mayenco, director general de publicitat de Hearst.

Richard Shotton, expert en màrqueting del comportament que treballa en MG OMD, creu que a llarg termini la publicitat generarà beneficis a les revistes, encara que ara l’escenari sigui de retallades. Una cosa que arribarà en el moment en què les capçaleres “ajustin les seves posicions davant l’audiència, ja que compten amb una gran credibilitat per a les persones. Molta més que altres mitjans i suports amb un abast més gran. I això els anunciants han de valorar-ho”. Per això els professionals han de confiar en l’eficàcia de la publicitat en revistes, i en el aportació de la tecnologia i la digitalització del mitjà. Per a José Antonio Revilla (director de comunicació comercial, patrocinis i esdeveniments d’El Corte Inglés) les revistes “atorguen i proporcionen credibilitat a l’anunciant. És el seu gran punt fort. Aquest suport té infinitament més credibilitat que els influencers”. Per a De la Nava la tecnologia “ens ha d’ajudar a la bretxa existent amb l’eficàcia, per aconseguir una connexió amb el consumidor més elevada”.

Sobre el perfil del lector, José Henríquez (gerent de Infoedita) creu que les revistes són un mitjà ideal perquè arriba a perfils molt concrets, difícilment assolibles amb altres mitjans: ” l món B2B és molt fàcil arribar a les empreses. El repte és arribar al perfil adequat dins de l’empresa, per no perdre l’orientació de la publicació”, va assenyalar.
Les revistes i la premsa del futur hauran de seguir innovant i adaptant el contingut i el seu tractament en funció de la demanda de l’audiència. Els continguts són realment rellevants en l’actualitat i s’han d’establir uns criteris fixos basats en la informació i la formació.

El moment o timing en què les publicacions arribin a l’usuari també és un punt clau a tenir en compte per aquests mitjans. Els experts han mostrat la seva opinió respecte a arribar al consumidor en un entorn laboral i no en un moment en el qual el lector no tingui aquesta predisposició de consumir el contingut difós. També s’han plantejat com especialitzar-se en quant als nínxols per millorar el missatge amb publicitat programàtica.

Segons Revilla les revistes “generen informació, que porta a la subscripció i després a la venda. Això és el que ens dóna fiabilitat a les marques. Els anunciants necessitem capçaleres que vinguin a proposar-nos accions de contingut que s’enganxin a l’audiència”.

El que està clar és que el futur de les revistes està assegurat, almenys segons els participants en el debat. Per als ponents la revista té infinitament més credibilitat que els influencers actuals, per això consideren que la revista en paper mai desapareixerà; el diari potser és substituïble gràcies a les noves tecnologies i mitjans disponibles al web, però el paper de la revista no. Per a ells, no hi ha prou formats per transmetre a l’usuari l’experiència de paper, que suposa una major qualitat.

Per: El Publicista
Font imatge: Diari Ara