Skip links

Tendències en periodisme per 2018: com aconseguir l’èxit?

John Schlaefli ha explicat a Madrid diverses tendències en periodisme i mitjans de comunicació que podrien ajudar a molts editors a definir correctament el seu futur. Te les expliquem.

Quines són les tendències en mitjans de comunicació per a aquest any? Com aprofitar-les en els nostres mitjans? Funcionaran? No és fàcil respondre a aquestes preguntes, principalment perquè la professió s’ha convertit en un sandbox on el prova i error formen part del dia a dia. Però hi ha mitjans que han aconseguit l’èxit, els casos són d’estudi i aplicació per a la resta. És el que ha explicat John Schlaefli, Chief Revenue Officer de la FIPP (Federació Internacional de Premsa Periòdica), durant la seva ponència inaugural al FIPP Insider Madrid 2018.

El primer punt a tenir en compte abans de traçar una estratègia empresarial en mitjans de comunicació és que ara el creixement dels negocis és i ha de ser exponencial. Això no vol dir que haguem de perdre el cap en nom del creixement a qualsevol preu, ja que la sostenibilitat segueix sent essencial per construir un negoci a llarg termini, però sí exigeix canviar la mentalitat i conscienciar-sobre la necessitat de créixer per sobre del que s’esperava. Imitar les companyies tecnològiques seria un bon punt de partida, salvant les distàncies.

En segon lloc, és important invertir en tecnologia, però ho és molt més invertir en les persones. Com va dir Philipp Schmidt, de Prisma Media Solutions, “inverteix en persones, no en tecnologia, ja que la tecnologia no canvia una cultura empresarial”. Per adaptar-se al canvi és necessari comptar amb professionals disposats a això, el que requereix invertir en trobar i contractar els millors en cada camp.

 

Tendències en periodisme el 2018.- Schlaefli, després de la presentació inicial, ha enumerat diverses tendències en mitjans de comunicació a tenir en compte en 2018 si volem que els nostres mitjans aconsegueixin sobreviure en els temps convulsos en què vivim. I la primera té a veure, com no, amb Facebook: quin paper juga ara?

La desconfiança generada cap a Facebook pel escàndol de Cambridge Analytica ha portat a molts mitjans a allunyar-se de la xarxa social per preservar la seva independència i desmarcar-se de les pràctiques que han portat a la companyia de Mark Zuckerberg gairebé fins a l’abisme. A dia d’avui es desconeix com serà la relació entre Facebook i els mitjans de comunicació a partir d’ara , de manera que Schlaefli ha recomanat no apostar tot a la ‘carta Facebook’ i diversificar els canals de distribució dels nostres continguts.

Tot i això, també ha animat a aprofitar el moment en què es troba la xarxa social, més disposada que mai a escoltar els editors per salvaguardar el seu paper de transmissor de notícies. És probable que Zuckerberg faci cas als editors i estigui disposat a crear al costat d’ells un model de negoci que satisfaci a tots i solvent alguns dels punts negatius que fins ara han enfosquit la relació.

 

Transmedia i multicanal.- Schlaefli ha convidat els mitjans de comunicació a adoptar un comportament multicanal (fins i tot Transmedia, podíem dir), que distribueixi continguts en diferents plataformes, però sempre adaptats a la naturalesa de cadascuna d’elles. De fet, la estratègia dels mitjans de comunicació en l’era digital ha de tenir en compte formats com el vídeo (especialment en directe, encara que sigui difícil de monetitzar -el engagement que genera és únic i de qualitat-), el podcast (perfecte per a reforçar la marca del mitjà i aconseguir a audiències premium -seria possible i factible cobrar per aquest servei-) o la veu, el ‘must-do’ per 2018 per l’auge dels altaveus intel·ligents d’Amazon i Google, que podran llegir les notícies als usuaris en entorns en els quals fins ara no entraven alguns mitjans, com el cotxe.

A més, ha recomanat no deixar de banda el SEO, que torna a guanyar importància perquè Google és, ara mateix, qui més trànsit deriva als mitjans. Més que Facebook. Encara que requereixi estar al dia dels canvis recents a estratègies SEO per a periodistes, al final valdrà la pena.

 

Descartem el paper?.- Durant el FIPP Insider Madrid 2018 hem pogut escoltar a diversos experts en mitjans de comunicació i transformació digital que només el paper que no aporta res és el condemnat a desaparèixer. Per contra, els que sàpiguen crear productes impresos de qualitat, dirigits a una audiència molt concreta i que aportin una experiència diferencial seran els que puguin no només mantenir els seus mitjans impresos, sinó crear nous productes amb sortida al mercat. Per tant: no, no cal descartar el paper. És el moment de crear productes per a un consum assossegat, íntim. Una cosa que permeti fugir d’una rutina de pantalles, notificacions i correus electrònics constants. Explorar la via del paper no és cap regressió, sinó el camí cap a la creació de productes periodístics premium que tenen molt a aportar als mitjans de comunicació… i als lectors.

 

Subscripcions en mitjans de comunicació. El model a seguir?.- La indústria dels mitjans ha arribat a la conclusió que cal pagar per llegir diaris si volem que els seus continguts siguin de qualitat. El model publicitari està trencat, ja que gairebé nou de cada deu euros invertits en publicitat digital van a parar a Google i Facebook. Pensar que un mitjà podrà seguir finançant-se exclusivament amb publicitat digital és una bogeria, fins i tot si adoptem estratègies com el Branded Content, d’altra banda altament recomanades per la fusió que fa de publicitat i continguts d’interès per als usuaris (si es fa bé).

Schlaefli ha recomanat als editors invertir en Big Data per conèixer millor els usuaris dels mitjans i saber a qui dirigir les peticions de subscripció. Empipar de manera massiva a tots els usuaris només espantarà als més reticents a pagar, mentre que apuntar de manera educada als que sabem que estan disposats a subscriure’s a un mitjà de comunicació aconseguirà que molts, en efecte, ho facin. Cada vegada hi ha més lectors convençuts de la necessitat de pagar pels mitjans de comunicació com a antídot contra els abusos de les xarxes socials i del fenomen de les fake news.

 

La nova publicitat en mitjans de comunicació.- Tot i que el model publicitari estigui acabat, hi ha alternatives publicitàries per a mitjans de comunicació. Però primer cal revisar l’estratègia publicitària actual per buscar com integrar els anuncis amb els continguts, el que permetrà crear publicitat de valor per a l’usuari i prescindir de formats intrusius.

En aquest sentit, Schlaefli ha recomanat apostar per la publicitat nativa, per al que és imprescindible la transparència amb els usuaris: no val ‘colar’ als anuncis com si res. I menys si a més pretenem cobrar-los una subscripció. És el moment de començar a tractar-los com els éssers intel·ligents que són, no com números als quals mostrar anuncis i demanar diners. D’altra banda, cal apostar per models publicitaris en altres formats i canals. El vídeo és un d’ells, que a més es presta a crear aliances amb anunciants i plataformes per monetitzar aquests recursos que hem d’utilitzar per arribar a més usuaris.

En resum, tenim moltes tasques per davant, però hi ha tendències en periodisme que han demostrat funcionar i que gairebé qualsevol mitjà, per petit que sigui, pot implementar. Internet és una caixa de sorpreses plena de recursos a l’abast de qualsevol, pel que és el moment de posar-se mans a l’obra i no deixar que un article com aquest caigui en sac foradat: és ara o mai. El prens o ho deixes. Et transformes o mors. Triem el nostre camí.

 

Per: Eco Inteligencia
Font Imatge: semana.com