Skip links

Les tendències del periodisme per a 2019

Un any més el centre Nieman Lab de Harvard ha elaborat una sèrie de prediccions sobre el periodisme per al 2019 que està a punt de començar. I novament, dibuixa una fotografia poc prometedora per al futur de la professió.

Entre les respostes recollides pel centre de recerca mitjançant consulta a més d’un centenar d’experts en periodisme, cal destacar una major saturació informativa per part dels lectors i el paper cada vegada menor que juga la intermediació dels mitjans.

Aquesta última reflexió és a càrrec de Pablo J. Boczkowski, professor a l’Escola de Comunicació de la Northwestern University, que considera que els mitjans han de revisar el seu rol d’interlocutor entre les institucions i els moviments socials.

Una idea que enllaça de manera directa amb el desafiament de comprendre i connectar amb les audiències impermeables al flux informatiu. “La manca d’audiència pot ser difícil d’entendre, especialment a aquells que regularment consumim notícies i treballem en camps relacionats amb les notícies”, reflexiona al respecte Stephanie Edgerly, docent del mateix centre universitari.

Però abans de plantejar aquests reptes, el periodisme ha de encarar el seu problema més urgent: la multiplicació de les notícies falses. S’espera que aquest fenomen experimenti una expansió davant la proximitat de cites locals en diverses zones del món.

“En 2019 el paper del periodisme a de ser prestar atenció a aquest modus operandi. Exposar les entranyes de les plataformes socials serà crucial. Però no serà suficient per convèncer una vegada més a la societat que el nostre treball és important. Per respondre a la desintermediació, el periodisme haurà d’aprofundir la seva relació amb el públic”, adverteix Moreno Cruz Osório, cofundador del Farol Jornalismo al Brasil.

Una altra de les qüestions a abordar és la relació amor i odi que mantenen els mitjans amb Facebook. Per Matt Karolian, director de desenvolupament al The Boston Globe, la “relació simbiòtica meravellosa” de principis de la dècada ha degenerat en “una versió perversa i brava”. Malgrat tot el cedit davant la plataforma, l’expert considera que “necessitem aprendre dels errors ‘que vam cometre’ i construir col·lectivament millors baranes per a la indústria, assegurant de no tornar-los a cometre”.

Amb tot, també proliferen diagnòstics optimistes. Com el de Hossein Derakhashan, investigador del MIT, per a qui “el desafiament per al periodisme en els propers anys és reinventar al voltant de quelcom més que notícies, mentre es resisteix a la seducció de la propaganda i l’entreteniment”.

 

Per Dircomfidencial
Foto: Aula Planeta