Skip links

Radiografia mediàtica d’Espanya: el nord consumeix més premsa que el sud

A Espanya el consum preferent d’un mitjà enfront d’un altre està determinat per la zona geogràfica. A ningú se li escapa que malgrat la seva retrocés continuat, la televisió segueix sent el suport rei amb una taxa de penetració del 85% a tot l’estat, encara que aquesta posició es veu cada vegada més compromesa per Internet. De fet, el consum televisiu diari va ser de 210 minuts el 2018, la xifra més baixa de tota la sèrie històrica.

Aquests són algunes de les dades que es desprenen del Marc General dels Mitjans a Espanya 2019, elaborat per l’Associació Per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC). L’estudi representa una radiografia del mapa mediàtic espanyol, on el consum d’Internet ha passat de tot just 5,5 minuts al dia el 2000 a gairebé 140 l’any passat, i pujant. La resta de mitjans manté una tendència negativa durant l’última dècada.

De sobres és coneguda la delicada la situació de diaris i revistes, a les que els espanyols van dedicar una mitjana de 10 minuts de lectura al dia l’any passat. Però dins del túnel pel qual transita la premsa escrita hi ha sortides que condueixen a comunitats autònomes on gaudeixen d’una penetració i uns nivells de consum raonable.

 


 

Així succeeix, per exemple, en regions com Astúries, Cantàbria, Galícia, Navarra, la Rioja i el País Basc, és a dir, al nord del país. En totes elles els diaris tenen una taxa de penetració superior al 35%, del 40% en el cas d’Astúries. Aquests percentatges són molt similars als de revistes i pràcticament doblen el 17% registrat a Andalusia, el 17,8% de Madrid, i per descomptat el 14% de Castella-la Manxa. A Catalunya és del 26,3 per cent.

En el gràfic es pot comprovar que aquestes taxes es veuen correspostes amb el consum de premsa escrita (paper i digital) en aquestes mateixes zones. Una mostra de la major demanda de diaris existent ho corrobora el fet que tres de quatre dels diaris regionals de Vocento que cobren actualment pel seu contingut digital, com són El Correo, El Diario Vasco i El Diario Montañes, s’ubiquen en aquesta franja geogràfica. El quart és l’Ideal de Granada.

De tot l’anterior es desprèn per tant la idea que a la zona nord es llegeix molta més premsa escrita (paper i digital) que en altres parts del país. Una polarització que no es dóna en ràdio, on la diferència de penetració és molt menor, ni per descomptat a la televisió.

Us oferim l’estudi Marco General de los Medios en España 2019. CLICAR AQUÍ

 

Font: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia – infografia: AIMC
Font imatge: dircomfidencial.com