Skip links

S’ha acabat l’optimisme o només estem sent cauts?

Abans de vacances es respirava el moment d’optimisme que recollia l’últim informe Perspectives del Consumidor, on podíem respirar el clima de confiança que regnava entre els consumidors. De fet, la valoració del moment de compra era llavors la més positiva de l’última dècada, dada que ens feia presagiar un tercer trimestre marcat per una millora en el consum a casa nostra.

 

No obstant això, el tercer i penúltim informe de l’any de Kantar Millward Brown mostra una lleugera caiguda de l’optimisme dels espanyols sobre les seves perspectives econòmiques, acompanyada d’una pitjor valoració del moment de compra. Acabat l’estiu, afrontem l’últim període de l’any amb menys optimisme, tot i que mantenint-nos sempre en nivells positius.

 

I és que, segons podem observar en l’estudi dut a terme al setembre, en el tercer trimestre augmenta el nombre de consumidors que creuen que la sortida de la crisi està encara lluny i, sobretot, descendeix el dels que creuen que estem iniciant la recuperació.

 

Ha afectat a les marques aquestes “pitjors perspectives” que trobem en els consumidors? No sembla ser així. Malgrat un menor nivell d’optimisme, vam comprovar que la línia que recollien els informes anteriors continua la seva progressió, i que les marques conegudes segueixen la seva lenta tendència a incrementar la seva preferència entre els consumidors, mentre que les marques de la distribució segueixen una tendència descendent , en aquest cas també lenta. Actualment un 37% dels consumidors opina que és millor comprar marques conegudes perquè són més segures, mentre que un 26% prefereix comprar marques blanques, ja que ofereixen garanties i són més barates, situant-se al mateix nivell que el percentatge de persones que és partidària de comparar entre diverses marques abans de comprar.

 

Aquestes dades de l’últim informe no han d’alarmar, ja que si bé poden estar suggerint un debilitament moderat del consum, sembla que es tracta d’una actitud de precaució davant un clima informatiu actual una cosa negativa, un “esperar i veure” com evolucionen les coses, però des d’una actitud tranquil·la i previnguda . Així doncs, nosaltres també ens quedarem esperant a l’últim informe de 2018, on podrem comprovar si aquest lleu retrocés continua o torna a canviar la seva direcció.

 

Podeu accedir a l’última edició de l’informe Perspectives del Consumidor AQUÍ.

Per: Pepe Martinez, Business Development / Kantar Millward Brown
Font imatge: millwardbrown.com