Skip links

Les claus de la comunicació 2019, segons Lavínia

El newsletter Nextmedia comença 2019 fent un repàs als millors articles de l’any amb un  dossier interactiu per ser gaudit i llegit a la manera de cadascun. Un repàs a les tendències que s’acostaven fa un any tenint en compte els formats audiovisuals, la realitat virtual, les xarxes socials, el periodisme o l’ètica i la tecnologia, i tot això explicat en diferents formats: entrevistes, anàlisi i articles de fons. A més, el treball compta amb continguts exclusius, com el diàleg entre Miquel Pellicer i Ricardo Villa sobre les tendències en els mitjans per a aquest any i la introducció de Antoni Esteve, president del Grup Lavinia, en la qual podem llegir:

Fa un quart de segle la Humanitat va descobrir un nou planeta al qual anomenem Internet. A poc a poc hem anat coneixent algunes de les seves característiques, encara que només hem explorat una petita porció del seu vast territori i per tant encara desconeixem les seves dimensions reals i ni tan sols disposem de mapes fiables del que ja descobert.

Anem conquerint nous territoris i els vam batejar. És el cas de “smartphones”, “xarxes socials”, “el núvol”, “internet de les coses”, “assistents”, “blockchain” o “intel·ligència artificial”.

A mesura que la nostra exploració avança ens despullem de molts prejudicis i també d’un cert bonisme inicial. Veiem que les xarxes socials virtuals, com les seves predecessores físiques, tenen tots els atributs humans dels que les utilitzen: exhibicionisme, egoisme, generositat, reflexió, emoció, mentida, molta mentida.

El mateix passa amb la intel·ligència artificial, que és una concatenació d’algoritmes humans, i per tant amb prejudicis. De moment no hi ha cap possibilitat, probablement per fortuna, de trencar els grillons que lliguen a aquests algoritmes amb els seus creadors.

Les tecnologies no poden canviar el món ni als seus nous satèl·lits virtuals. Som els humans, que les utilitzem, els que tenim l’obligació de salvar un planeta que ja tenim molt desgastat, i al mateix temps construir amb paràmetres més justos aquests nous territoris que vam descobrir.

Antoni Esteve, president de Lavinia, explica que el dossier Nextmedia, preparat per a veure en pantalla, és obra del cos d’exploradors de Lavinia. “Volem contribuir a crear la topografia d’aquest nou planeta. Ens agrada explorar i acompanyar els nostres clients cap a aquests nous mons”.

Esteve manifesta que “creiem que l’audiovisual són els ulls que ens permeten veure en el nou planeta, que els algoritmes són l’extensió del nostre cervell i de la nostra creativitat, i per això volem baixar la tecnologia a una dimensió humana”

Per tot plegat, acaba explicat el seu president, Lavinia aspira a “facilitar la comunicació, a integrar l’audiovisual i les noves realitats amb diferents graus de inmersividad. Pretenem que la intel·ligència no sigui artificial ni artificiosa. Aquest invent va de persones que es comuniquen entre si per fer la seva vida més fàcil i completa. Tota la resta és accessori”.

NOTA .- Els nostres lectors poden accedir al dossier interactiu des d’aquest link. També us oferim el dossier de Lavinia, Les claus de la comunicació 2019. CLIQUEU AQUÍ 

 

Infografia: Javier Sánchez Galicia
Per Mediàtic/Àmbit d’Estratègia