Skip links

Desinformació, notícies falses i conspiració al Twitter

La Knight Foundation acaba de publicar un dels estudis més amplis realitzats fins al moment sobre la propagació de notícies falses a través de Twitter durant les eleccions nord-americanes de 2016.A continuació El Butlletí us ofereix, el resum que publica la pròpia Fundació.

Knight Foundation -mitjançant l’ús de les eines i la metodologia de l’empresa d’anàlisi intel·ligent de xarxes socials Graphika-, va estudiar més de 10 milions de tweets de 700,000 comptes de Twitter que van enllaçar a més de 600 mitjans propagadors de notícies falses. Estudiem especialment la difusió de notícies falses tant abans com després de les eleccions, la qual cosa ens permet mesurar l’evolució de l’ecosistema de mentida news des de novembre de 2016.

En concordança amb altres investigacions, trobem més de 6.6 milions de tweets enllaçats a editors de notícies falses durant el mes anterior a les eleccions de 2016. No obstant això, la desinformació va continuar després de les eleccions. Entre mitjans de març i mitjans d’abril de 2017 es van trobar 4 milions de tweets que enllaçaven amb editors de notícies falses. En contra dels que afirmen que les notícies falses són com el joc de “aixafar a l’talp”, més del 80 per cent dels comptes de desinformació representats en les nostres anàlisis encara estan actives. Aquests comptes segueixen publicant més d’un milió de tweets al dia.

Durant el període electoral, el seixanta-cinc per cent dels enllaços a notícies falses i conspiratives es va concentrar en les 10 webs més populars, un percentatge que no va canviar sis mesos després. Les 50 principals webs propagadores de notícies falses van rebre el 89 per cent dels enllaços durant les eleccions i el mateix percentatge en el període de 30 dies analitzat cinc mesos després. Contràriament al que afirmen alguns informes anteriors, aquests mitjans són, en gran mesura, estables. Nou dels 10 principals llocs de notícies falses actius durant el mes anterior a les eleccions encara ho eren sis mesos després.

El nostre estudi troba més activitat de notícies falses que altres estudis recents, en gran part perquè examina un corpus més gran. Les webs difusores de notícies falses van rebre aproximadament el 13 per cent del total d’enllaços de Twitter al conjunt de mitjans de notícies nacionals i el 37 per cent dels enllaços a diaris regionals.

Els models de machine learning que hem utilitzat en l’estudi estimen que 33 dels 100 comptes més seguits en la nostra anàlisi post electoral, i el 63 per cent d’una mostra aleatòria de tots els comptes, són “brossa” o comptes automatitzats. Atès que aproximadament el 15 per cent dels comptes van tancar després de les eleccions, la proporció real dels comptes automatitzats pot haver excedit el 70 per cent.

Tant la vigília de les eleccions com durant el període postelectoral les nostres anàlisis identifiquen un nucli de comptes molt seguits que enllacen repetidament amb llocs de notícies falses o conspiratives. Generalment aquestes webs no tenen un gran volum de trànsit. No obstant això, gràcies a la popularitat dels comptes que els enllacen, la desinformació que propaguen aquestes webs es difon àmpliament. La xarxa de notícies falses prèvia a les eleccions és una de les més denses que Graphika hagi analitzat i ha requerit procediments de mapeig inusuals.

Al mes anterior a les eleccions, tot i que una gran majoria de notícies falses van provenir de comptes suposadament pro republicanes i pro Donald Trump, els comptes “liberals” o identificats com a demòcrates van transmetre quantitats menors però substancials de notícies falses. No obstant això, després del període electoral, les notícies falses de l’esquerra van disminuir molt més que les notícies falses de la dreta.

En el període preelectoral, els grups de comptes associats amb Rússia tenen un paper d’intermediari i actuen com a pont cultural i polític entre els comptes liberals dels Estats Units i els comptes europees d’extrema dreta. No obstant això, després de les eleccions, els comptes vinculats a Rússia s’han convertit en marginals, mentre que grups internacionals activistes de la conspiració (que de manera similar difonen contingut pro-Rússia) s’estenen àmpliament. Aquesta estructura suggereix que els comptes internacionals centrades en la conspiració han augmentat la seva rellevància després de les eleccions.

La majoria de comptes segueixen actius
Twitter ha afirmat repetidament que ha pres mesures enèrgiques contra els comptes automatitzades que difonen notícies falses i les ha identificat com a generadores de correu brossa. No obstant això, dels 100 comptes més actius que van difondre notícies falses en els mesos previs a les eleccions -la gran majoria, clarament identificats com a generadors de missatges que violen les regles de Twitter- més de 90 seguien actives a la primavera de 2018. En general, el 89 per cent de tots els comptes analitzats es mantenien actius a l’abril de 2018. La persistència de tants comptes abusius, fàcilment identificables, no es correspon amb l’adopció de mesures efectives de control.

Dels més de 2.700 comptes identificats públicament com a pertanyents a l’AIA, 65 estan inclosos en, almenys, un dels nostres mapatges. Entre ells s’inclouen diversos comptes que van ser àmpliament citats en els mitjans de EE. UU. com @WarfareWW, @TEN_GOP i @Jenn_Abrams. La majoria dels comptes de l’AIA coneguts públicament tenen pocs seguidors i poca influència mesurable. No obstant això, hi ha moltes altres comptes que difonen els missatges del Kremlin, inclosos centenars de comptes que tenen més seguidors que els millors trolls de l’AIA.

A Twitter, la majoria de les notícies segueixen un patró estadísticament regular: la taxa de nous enllaços augmenta ràpidament (però no instantàniament), aconsegueix el seu punt màxim en una hora o dues, i després decau de manera exponencial i estadísticament regular. Però moltes notícies falses no segueixen aquest patró. Els blocs de comptes organitzats semblen coordinar-se per estendre el cicle de vida de les notícies i els hashtags seleccionats. Els grups de comptes associats amb la propaganda russa són participants clau en aquestes campanyes.

Sovint, la discussió pública ha vacil·lat entre presentar les notícies falses com un fenomen orgànic a petita escala impulsat per inversions en publicitat, o caracteritzar-lo com el producte d’esforços massius coordinats per agents estatals. Les nostres dades mostren una història més complexa en la qual algunes campanyes estan curosament elaborades, però altres s’amplifiquen perquè encaixen amb l’agenda dels que dirigeixen aquestes campanyes. És l’equivalent a donar cobertura aèria a un grup rebel utilitzant tecnologia i recursos externs per augmentar els esforços locals que d’una altra manera serien massa febles.

El compte The Real Strategy va ser esmentat per més de 700.000 tweets en la nostra mostra, la segona amb més enllaços. No obstant això, després d’estar vinculat a una campanya d’assetjament a gran escala i al cas “Pizzagate” (campanya d’assetjament contra Hillary Clinton) el compte de Twitter de The Real Strategy va ser eliminat, es va incloure a la llista negra en fòrums com Reddit i es va interrompre parcialment una xarxa de comptes de robots de suport. La mostra posterior a les eleccions va mostrar només 1.534 tweets a The Real Strategy, una caiguda del 99.8 per cent. Aquest exemple suggereix que una acció agressiva contra la propagació de notícies falses pot ser efectiva.

Us oferim l’informe complet Desinformació, notícies falses i conspiració al Twitter. Només CLICAR AQUÍ

Per: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia
Font imatge: Christoph Scholz on Visual hunt