Els mitjans tradicionals, la principal font de credibilitat en l’entorn digital
La Càtedra Ideograma-UPF de Comunicació Política i Democràcia ha dut a terme un estudi per avaluar la credibilitat dels diferents formats i canals a través dels quals els espanyols s’informen políticament. L’informe titulat Anàlisi de la credibilitat de la informació política en l’entorn digital (Facebook, WhatsApp, premsa digital i televisió), realitzat en col·laboració amb l’institut demoscòpic YouGov, ha analitzat fonts com la televisió, la premsa digital, les actualitzacions en Facebook i els missatges en WhatsApp, obtenint així una radiografia de la credibilitat que els ciutadans donen a cada format.
Segons les dades obtingudes pels investigadors, els mitjans tradicionals segueixen mantenint un lloc dominant en el ecosistema digital. La notícia televisiva, per exemple, és un 70% més creïble que la informació en format WhatsApp i una notícia en format premsa digital és un 50% més creïble.
La credibilitat afecta també la difusió d’aquests continguts. Una altra troballa de la investigació apunta que hi ha una major predisposició a compartir les notícies televisives i de premsa digital enfront de les de WhatsApp i Facebook. Els ciutadans es mostren menys predisposats a compartir, en general, aquelles notícies a les que atorguen un grau de credibilitat baix. Factors com l’edat o la formació també incideixen en aquest sentit.
Finalment, l’interès personal en la temàtica de la notícia és un dels factors determinants. Les persones que mostren més interès tendeixen a donar-li major credibilitat i són més susceptibles a compartir les informacions en tots els formats. Segons Antoni Gutiérrez-Rubí, director i fundador de la consultora Ideograma, en l’actual context electoral “és necessari qualsevol element que ens permeti entendre quin efecte estan tenint eines com WhatsApp o Facebook, especialment en aquells casos que poden resultar perjudicials per a la pròpia democràcia com en el cas de la difusió de fake news.”
En aquest sentit, Carles Pont, professor del Departament de Comunicació de la UPF i director de la Càtedra, afirma que “l’estudi ens ha permès comprovar que, tot i que hi ha un relat que parla del ‘boom’ de les noves eines digitals, el cert és que els mitjans tradicionals se segueixen considerant els més creïbles a l’hora d’informar-se, també en aquests entorns.” Per la seva banda, Reinald Besalú, un dels autors de la investigació, apunta que “la capacitat crítica és l’element clau quan valorem la credibilitat d’una informació, i aquesta està determinada per factors com l’edat, el nivell d’estudis o l’interès personal en la notícia.”
El proper 11 d’abril es presentarà en obert la segona part de aquest estudi a la Universitat Pompeu Fabra, en la qual s’analitza l’ús que els ciutadans donen a WhatsApp com a font de informació política.
NOTA: El Butlletí us ofereix l’informe Anàlisi de la credibilitat de la informació política en l’entorn digital. Només cal CLICAR AQUÍ
Per: UPF – Prezi