Skip links

El periodisme escrit no és mort: els principals nadius digitals si són rendibles

Molt es parla que el periodisme escrit està mort per la dificultat de fer-ho rendible, fins i tot a Internet. Contínuament es fa esment a les necessitats de trobar nous models de negoci que possibilitin un augment dels ingressos dels mitjans digitals, com són els murs de pagament, afiliacions, subscripcions …

No obstant això, ja hi ha diaris en línia que sí són rendibles i, en alguns casos, en un grau elevat: els nadius digitals.

Entre els deu primers mitjans en línia generalistes amb més usuaris únics d’Espanya, n’hi ha quatre que van néixer únicament amb edició digital: El Confidencial (és 5è), El Espanyol (7è), OKDiario (9è) i El Diario (10è). Doncs tres d’aquestes quatre capçaleres -llevat El Espanyol- van registrar beneficis l’any passat. El digital de Pedro J. Ramírez estima ser rendible ja aquest any.

Ressalta el cas d’OKDiario, que ha arribat al  break even tot i comptar amb només dos exercicis complets de vida. En concret, va obtenir un Ebitda de positiu de 137.000 euros l’any passat i un benefici net superior als 10.000 euros. I és que els seus ingressos es van disparar un 50%, a l’arribar als 4,9 milions d’euros.

Per la seva banda, El Diari d’Ignacio Escolar va acumular l’any passat un resultat d’explotació de 392.000 euros i un benefici net de 295.000 euros . Això gràcies a que l us ingressos van repuntar l’any passat fins als 4,4 milions d’euros, un 28% més .

El mitjà digital més consolidat és El Confidencial -va néixer el 2001- i és el que més trànsit i ingressos rep. L’ any passat va ser de rècord , ja que va arribar als 14 milions d’euros (+ 24%) de facturació i a un resultat d’explotació de 3,6 milions d’euros (+ 88%). El Espanyol, que va néixer el 2015 amb una gran inversió inicial, té previst arribar a la rendibilitat al tancament del present exercici,  segons ha informat Eva Fernández, consellera delegada de l’editora, durant la Junta General d’Accionistes celebrada el passat 16 de juny.

I a més, es dóna la circumstància que aquests mitjans digitals amb prou feines tenen passius financers de suportar. Els principals nadius digitals generalistes són rendibles (excepte El Espanyol, que ho serà aquest any) i amb prou feines tenen passius financers.

Situació de salut financera de la qual no poden presumir les grans capçaleres tradicionals, amb pesades estructures arrossegades de la versió en paper que -de moment- fa impossible la seva rendibilitat econòmica.

En el cas de Prisa, la seva divisió de Premsa (El País, Cinco Días i AS) va registrar un EBIT negatiu l’any passat de 14,1 milions d’euros , a causa de la caiguda del 8% dels seus ingressos, que van arribar als 220 milions d’euros. D’aquesta xifra, 48 milions d’euros procedeixen de la publicitat digital (el 21%). Les despeses d’aquesta línia de negoci són superiors als 216 milions d’euros.

En el cas de ABC, va tenir un EBIT negatiu de 4,1 milions d’euros , amb uns ingressos de 94 milions d’euros, un 4,5% menys. Diferent és la situació a Unidad Editorial, on s’ha aplicat una severa política de retallades des que va arribar Urbano Cairo a la matriu italiana de l’editor d’El Mundo, RCS Mediagroup. L’editora dirigida per Antonio Fernández Galiano va tenir un EBIT positiu de 23,9 milions d’euros l’any passat , després que els seus ingressos pugessin un 8%, fins als 300 milions d’euros.

Tots ells tenen un problema comú. El creixement de la publicitat digital (+10% en 2017, segons i2p) no compensa la caiguda dels ingressos per venda d’exemplars (entorn del -8%) i d’anuncis en paper (-6,7%); i, a més, tenen una gran estructura que llasta els resultats dels grans grups.

 

Per: Dircomfidencial
Font Imatge: periodigitalismo.wordpress.com