Skip links

El que els periodistes poden aprendre dels organitzadors: una guia

El compromís comunitari en el periodisme pot tenir moltes formes, tant en línia com fora. És una manera important que les redaccions s’escolten millor al públic, incorporin les perspectives dels membres de la comunitat en el procés de notícies i reflecteixin les seves experiències en les històries que sorgeixen.

 

Des del 2015, el projecte “Free Voice”, de News Voices, ha pres un enfocament organitzatiu per ajudar a les redaccions a relacionar-se amb les comunitats, a establir relacions i a aprofundir en la confiança per parlar sobre el que està funcionant -i què no ho és- en la cobertura de notícies locals.

 

Al llarg d’aquest procés, hem tingut converses profundes i profundes sobre la importància del periodisme i sobre com pot servir millor al públic. Ens hem associat amb residents i periodistes en els dos estats nord-americans en els que estem actius a: Nova Jersey i Carolina del Nord, per donar forma a què es veu el futur de les notícies locals.

 

Organitzar-se és bàsicament escoltar a les persones que diuen el que necessiten i quin tipus de món volen, i treballar de manera col·laborativa per fer que això passi. Els principis i pràctiques que utilitzen els organitzadors poden ser eines poderoses quan s’adapten a la redacció, però és un enfocament que la majoria dels periodistes no coneixen.

 

Per això, després d’anys d’experimentar amb la manera com l’organització es pot utilitzar per promocionar, enfortir i reformar el periodisme local, hem desenvolupat la guia per a les redaccions i els periodistes: “No ets comprometis. Organitza!” .

En aquesta guia, parlem de maneres en què els periodistes poden aprofitar les habilitats que ja tenen i incorporar pràctiques organitzatives al seu treball diari. Ens centrem en la forma en què els periodistes poden:

 

  • construir confiança i relacions amb persones d’una comunitat,
  • descobrir històries no presentades,
  • millor compartir informació amb membres de la comunitat,
  • apreneu de les persones un problema que més afecti,
  • aixeca les veus comunitàries desconegudes,
  • Identificar de manera col·laborativa solucions i
  • augmenta l’impacte de l’informe.

 

La gent de Nova Jersey i Carolina del Nord ens ha dit que els periodistes poden fer més per involucrar-se amb els residents i invertir en la comunitat. I la gent ens ha dit que l’escolta no és suficient si els periodistes estan forjant relacions transaccionals dissenyades únicament per beneficiar-se de la redacció.

 

Atès que els periodistes i les redaccions tenen accés a la informació a les comunitats, tenen relacions amb persones en el poder i tenen una plataforma, organitzar-se en el context del periodisme requereix poder compartir. I el poder compartit comença per allunyar-se d’una cultura de sala de premsa tradicional de les relacions transaccionals amb una cultura que prioritza l’escolta i la col·laboració profundes per generar relacions que estan arrelades a la comunitat.

 

Creiem que els periodistes han de forjar relacions amb membres de la comunitat a partir de valors compartits. D’aquestes relacions, els periodistes poden conrear una circumscripció organitzada que tingui un suport i amb ganes de contribuir a l’èxit de la redacció, tot estant preparat, disposat i capaç d’exigir canvis i responsabilitzar-se en gran mesura.

 

Al seu torn, quan els periodistes inverteixen en persones poden aixecar veus inèdites, promoure el compromís cívic i crear una visió mútua que beneficiï no només a la redacció, sinó a tota la comunitat.

 

News Voices ha desenvolupat tallers on treballem amb periodistes per utilitzar estratègies organitzatives per aprofundir la confiança i establir relacions amb les comunitats a les quals serveixen.

 

Esperem que els periodistes i les redaccions d’arreu puguin utilitzar aquesta guia com una manera de replantejar-se com s’apropen al compromís de la comunitat.

 

Des d’aquest butlletí us oferim gratuïtament la guia elaborada per  Alicia Bell i Mike Rispoli, només cal que CLIQUEU AQUÍ

Per Alicia Bell i Mike Rispoli / Freepress
Font imatge: Freepress