Skip links

Una generació que ja està canviant el món

La generació que succeeix als millennials -també coneguda com ‘Y’- és, per estricte ordre alfabètic, la Generació Z. Podem considerar Z a tots aquells nascuts entre 1994 i 2010, aproximadament. Aquest grup demogràfic de joves, que suposa el 25% de la població mundial, surt ara de les aules per incorporar-se al mercat laboral i reclama el seu lloc al món. És una generació peculiar, marcada especialment per l’era digital, que es caracteritza per tenir uns patrons comunicatius i de consum únics, el que constitueix tot un repte per a les generacions anteriors.

En la presentació del llibre Generació Z, tot el que necessites saber sobre els joves que han deixat vells als millennials, publicat per ATREVIA i Deusto Business School, que ha tingut lloc aquest dimecres, s’ha donat resposta a algunes de les preguntes sobre aquesta generació. A l’acte hi eren els seus autors, Iñaki Ortega i Núria Vilanova, a més de col·laboradors com Antonio Huertas Mejías, president i CEO de MAPFRE; Víctor del Pozo, CEO de Retail d’El Corte Inglés, i Begoña Sesé, CEO durant un mes a Adecco i pertanyent ella mateixa a la Generació Z.

Iñaki Ortega justifica la necessitat d’aquest llibre per la distància entre generacions. “Els autors d’aquest llibre ens assemblem més als nostres pares, avis, besavis i rebesavis que als nostres fills”, ha dit, per la qual cosa és difícil comprendre’ls. “Els millennials van ser protagonistes però s’han quedat a mig camí”, ha assegurat referint-se a la generació immediatament anterior a la Z. Per Núria Vilanova, el que “obsessiona els Z és transformar la realitat”, de manera que els valors i les creences es col·loquen entre les prioritats d’aquest grup social.

El repte de retenir els Z a l’empresa

El CEO de MAPFRE, Antonio Huertas Mejías, ha xifrat en 2.000 els Z que treballen en la seva companyia. El responsable de Retail d’El Corte Inglés, Víctor del Pozo, ha elevat la xifra fins als 8.000. I això, tenint en compte que el període etari que comprèn la Generació Z, tot just està cokomençant. Per això, comprendre’ls i adaptar l’entorn laboral a les seves necessitats s’endevina cada vegada més prioritari.

Núria Villanova ha insistit en la idea de la gran exigència que suposa “atreure i retenir” als Z. “L’ocupació del futur serà diferent”, ha dit, afegint que caldrà treballar perquè aquests joves “no desconnectin” de les seves empreses. Un dels exemples que ha posat sobre aquest canvi de mentalitat és la cada vegada més invisible frontera entre treball i oci. “Oblidem-nos de temps d’oci i de treball, tot està barrejat”, ha assegurat Vilanova, que a més és fundadora i presidenta de ATREVIA i del Consell Empresarial Aliança per Iberoamèrica (CEAPI).

Una generació que ja està canviant el món

Entre els col·laboradors d’aquesta pionera publicació a Espanya està Begoña Sesé, que durant un mes va ostentar el càrrec de CEO d’Adecco, i que ha redefinit el concepte de lideratge. “No és el mateix un cap que un líder”, ha dit, afegint que el que “frustra” a la Generació Z és la manca de 27 líders. A més, Begoña Sesé ha explicat la relació de la seva generació amb el món que vivim que, “fruit del consumisme”, necessita un canvi que els Z estan disposats a encapçalar.

Medi ambient, drets humans, justícia social… els temes que preocupen als Z són variats, i condicionen la seva vida de manera més intensa que en el cas d’altres generacions. Aquest compromís els guia i anima a cercar entre les eines digitals que manegen a la perfecció les solucions per canviar el món. I aquest canvi ens toca a tots, inclosos els millennials ara destronats, de manera que comprendre els Z des de les generacions anteriors és clau per col·laborar en un futur que ja és aquí.

Font: Weforum i The Objective