Skip links

La Unió Europea va votar a favor d’una polèmica directiva sobre els drets d’autor: els nous filtres que arribarien a internet

La nova directiva sobre drets d’autor ha té el primer vistiplau, ara falta que segueixi el procés corresponent per convertir-se en llei. La Comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu va votar la setmana passada a favor d’una directiva sobre els drets d’autor (Copyright Directive ) que podria canviar les regles de joc a internet de manera radical.

Aquesta proposta inclou dues disposicions que els defensors de la internet lliure consideren polèmiques. Són els articles 11 i el 13. El primer estableix una taxa per enllaç (link tax) que obligaria a totes les plataformes de distribució a pagar llicències a les companyies de mitjans per incloure enllaços als seus continguts. I el segon, requeriria que tot allò que es vagi a pujar a internet sigui prèviament monitoritzat per assegurar-se que no s’estigui violant cap dret d’autor o copyright. Funcionaria com el content ID de YouTube però s’aplicaria per absolutament tot el que es vulgui pujar a la web a la Unió Europea.

Els que estan a favor d’aquesta normativa asseguren que és una forma de protegir els drets d’autor. Es busca que els creadors de contingut percebin un ingrés pel que fan i per la difusió del seu material. Els detractors, per la seva banda, creuen que això podria implicar el final d’internet tal com el coneixem i que podria derivar en censura i abús.

L’article 11 puntualment imposa multes a les plataformes que comparteixin enllaços de notícies sense abans pagar un cànon per això als mitjans. Això afectaria tant a petits blocs que comparteixen informació com a les grans plataformes de difusió de contingut com Twitter, Facebook o fins i tot Google. O sigui que no n’hi haurà prou amb posar un link i atribuir al medi sinó que al seu torn hauria d’abonar una taxa pel sol fet d’incloure aquest enllaç.

L’article 13, que molts assenyalen com el més controvertit, requeriria la creació d’un filtre automàtic per a tot el contingut en línia que es puja a la Unió Europea. Aquest sistema contrastaria el material que es vol pujar amb una base de dades per tal de verificar si s’està produint una violació als drets d’autor. En altres termes, el sistema confiaria en algoritmes perquè bloquegin de forma automàtica qualsevol cosa que impliqui un risc de copyright.

La primera crítica que es fa és que això podria ser manipulat per trolls o hackers que bé podrien intervenir en el sistema per afavorir o perjudicar la difusió de determinats continguts. Això implica no només impedir que es comparteixin textos, cançons o vídeos, sinó que fins i tot podria posar fi a material que prengui fragments d’altres continguts com els memes, remixats i bàsicament qualsevol contingut que faci referència a qualsevol creació d’un altre. És la altra cara del copyleft. Sense dubtes implicaria un canvi rotund a internet tal com se la concep i s’utilitza en l’actualitat.

D’altra banda, el sistema de monitorització d’aquests algoritmes automatitzats seria difícil de crear i mantenir actualitzat. Aquesta imposició seria sobretot perjudicial per a les petites plataformes perquè implicaria que assumeixin una tasca complexa i costosa, la qual cosa podria derivar en el bloqueig automàtic de contingut. Això seria més senzilla i més econòmic que la implementació de filtres i control. Tim Berners-Lee, conegut com “el pare de la web” i Jimmy Wales, cofundador de Wikipedia, van advertir que aquesta norma convertiria a internet en “una eina de control i vigilància dels usuaris”.

La Comissió d’Afers Jurídics va votar a favor de la directiva però perquè es converteixi en llei ha de ser votada en plenari al Parlament Europeu i després caldrà veure si s’aprova o rebutja la norma o bé se li inclouen modificacions. El punt és que recentment podria aprovar-se tal com està o amb modificacions, entre desembre d’aquest any i començaments de 2019.

Al seu torn, el projecte podria ser debatut en negociacions tripartides, tal com es denominen els debats a porta tancada entre legisladors de la Unió Europa i els estats membres. Encara no se sap si aquesta nova directiva seria tractada d’aquesta manera o no. La Comissió va votar a favor però els estats membres poden objectar aquesta decisió el proper mes. En cas que aquest diàleg prosperi augmenten les chances que s’aprovi la norma, però res és concloent encara.

 

Per: Desirée Jaimovich / Infobae
Font Imatge: negmethod.com.mx