Skip links

El 5G es vesteix de gala a Barcelona: la seva hora ha arribat

Com cada any per aquestes dates, Barcelona es vesteix de llarg per rebre les últimes innovacions en l’àmbit de la tecnologia mòbil i la connectivitat al MWC19. Aquest any un dels actors principals serà el 5G, següent evolució de les connexions 4G que, ben aviat, serà una realitat comercial.

Arriba el moment de mostrar al món la seva progressió i desenvolupament i, potser el més important, què podran fer les empreses i els usuaris amb el 5G una vegada que les seves freqüències estiguin licitades i l’ús comercial sigui una realitat. I en aquest context és Barcelona qui ofereix una magnífica oportunitat a les empreses per mostrar els seus avenços en aquesta tecnologia.

Entre elles se situa Cellnex, que presentarà les seves últimes solucions en matèria de “connectivitat intel•ligent” -lema de la present edició del Barcelona MWC19-, especialment focalitzades en l’ecosistema de infraestructures que són la base per al desplegament del 5G, així com els casos d’ús més rellevants en què està treballant relacionats amb aquesta tecnologia.

Davant l’allau de novetats que hi haurà al MWC19, Cellnex aprofitarà el moment per donar a conèixer al costat de Intel i Nearby Computing l’última tecnologia en Edge Computing que estan treballant les tres companyies, basada en el processament de dades adaptat a la demanda i que presentaran de manera simultània en els seus tres estands, connectats entre si.

Així, mitjançant “adaptive Edge” s’habilita la capacitat de detectar en temps real, adaptar i assignar localment la capacitat de la xarxa, en funció d’on es produeixi la major demanda de consum de dades en cada moment, assegurant així l’optimització dels recursos de xarxa i la mínima latència -temps de resposta- associada al 5G, especialment per a aplicacions crítiques com són la tele-medicina, el cotxe connectat i autònom, i els serveis associats a la seguretat.

Les tecnologies que ja estan aquí
Juntament amb les pròpies infraestructures, la gran expectació que es podrà viure a Barcelona de primera mà està relacionada amb les tecnologies que donaran suport al desenvolupament del 5G. Així, en el marc de la nova arquitectura de xarxa necessària per al 5G, ens trobem amb l’adaptació dels equips instal•lats a les actuals infraestructures (macro sites) i una major densificació de la xarxa mitjançant Sistemes Distribuïts d’Antenes (DAS) i Small cells en espais amb gran concentració d’usuaris i la consegüent demanda de connectivitat. Parlem d’espais interiors (estadis i recintes esportius, centres comercials, teatres, gratacels), subterranis (aparcaments, xarxes ferroviàries i de metro) i exteriors (centres urbans, xarxes públiques de transport, ports, aeroports).

Entre els casos d’ús que veurem en el MWC19 destaquen els relacionats amb la mobilitat del futur. Espais com el “Mobility Lab”, ubicat al circuit Parcmotor Castellolí-Barcelona, banc de proves per al desenvolupament del vehicle connectat i autònom. O solucions de connectivitat en l’entorn urbà, per a les comunicacions entre vehicles i el mobiliari urbà (semàfors) o comunicacions entre vehicles d’emergència i la resta de vehicles.

Un altre dels casos d’ús destacats serà el que estan treballant Cellnex, Sitepy MÁSmóvil en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, anomenat “5G Fire Fighting Drone Project” i que té com a objecte la gestió de la informació geo-localitzada en temps real mitjançant drones i xarxes dedicades en els treballs d’extinció d’incendis.

L’Internet de les Coses (IOT) també tindrà el seu espai al Barcelona MWC19, amb projectes com les solucions de connectivitat IOT per a habitatges socials o el control i seguiment en temps real de tot tipus de mercaderies.

La tecnologia 5G de Samsung serà l’encarregada de garantir la retransmissió del Mobile World Live TV, el canal oficial del Mobile World Congress, la fira de tecnologia mòbil més important del sector que, recordem-ho restarà oberta del 24 al 28 d’aquest mes a Fira de Barcelona/L’Hospitalet.

Per: Merca 2
Font imatge: GSMA