Skip links

Torna el feed? Els internautes tornen als RSS per fugir dels algoritmes

Quan fa uns anys les xarxes socials estaven en aquest moment daurat en què semblaven canviar-ho tot i en què tot el que feien semblava meravellós, hi havia una pregunta que es repetia de forma recurrent quan es assistia a xerrades i a congressos en els quals es toqués el tema dels mitjans. A qui estigués sobre l’escenari sempre algú del públic li acabava preguntant si els feeds estaven morts ja o anaven a morir de forma imminent. La persona en qüestió podia respondre de moltes maneres, però l’essència era sempre més o menys la mateixa. Les xarxes socials havien fet que els feeds de notícies comencessin a ser cada vegada menys rellevants.

Els feeds havien estat una manera d’accedir a les fonts d’informació que més interessaven als internautes de forma senzilla i única. Era la manera de tenir totes les fonts que interessaven en un mateix escenari i poder veure els titulars ràpidament per sobre, abans de fer clic a aquells que es volien llegir. El que apuntaven aquests comentaristes en els temps primers de les xarxes socials és que les pròpies xarxes socials ja oferien això també: si s’entrava en el feed de Facebook i se seguia a diversos mitjans, ja es podien veure aquests continguts. I, sens dubte, Twitter era l’alternativa als feeds més atractiva i eficient que es podia imaginar. Tota la informació entrava en temps real.

Tot això feia que els feeds entressin en crisi. Com passava amb les newsletters, els feeds van ser desplaçats en els missatges dels mitjans. Tot va començar a ser un segueix-nos a Facebook, segueix-nos a xarxes socials. Es va deixar de treballar el feed. De fet, el 2013 es va tancar Google Reader, el lector de feeds de Google. Aleshores, Feedly, un lector de feeds fins llavors minoritari, va rebre una empenta en presència en mitjans i possiblement en usuaris.

El canvi en les regles del joc en els últims temps també podria tenir un impacte en els RSS i en els feeds d’informació. Aquestes xarxes socials que estaven posicionant-se com la millor alternativa per accedir a la informació i com l’element que permetia saber-ho tot en tot moment han deixat de ser tan efectives. Els feeds poden ser la manera de tornar a rebre les notícies sense que cap algoritme elimini informació i faci una feina de ‘curator’, una cosa que cada vegada volen més persones.

L’alternativa a unes xarxes socials que controlen la informació (i que fan que rebem coses que no ens interessen i que perdem l’oportunitat de veure’n altres que sí) podria estar en recuperar novament els feeds RSS. De fet, ja hi ha qui ha tornat als feeds després d’haver-ho deixat, perquè permeten accedir a la informació en ordre cronològic i d’una forma més asèptica. No hi ha el soroll de fons del que tothom sembla que està dient i opinant i no hi ha cap algorisme que premiï a una cosa sobre una altra.

 

Per: Puro Marketing
Font Imatge: techglamour.com